Μουσική

Μουσικές γειτονιές της Αθήνας: Πλάκα

Επόμενος σταθμός της μουσικής περιήγησης στις συνοικίες της Αθήνας, δεν είναι άλλος από την «Γειτονιά των Θεών», την Πλάκα. Εκεί στους πρόποδες του Ιερού Βράχου, που οι κοινοί θνητοί έρχονται ένα βήμα πιο κοντά στο θείο. Η Πλάκα αποτελεί το τρανό παράδειγμα της συνοικίας, η οποία παραμένει αναλλοίωτη στον χρόνο. Εκεί που ο χρόνος έχει σταματήσει πολλές δεκαετίες πριν και αρνείται πεισματικά να ακολουθήσει τους γρήγορους ρυθμούς της πολύβουης και άναρχα δομημένης πρωτεύουσας. Καλωσορίσατε, λοιπόν, στην Πλάκα.

Η περιοχή της Πλάκας χαρακτηρίζεται ως η παλιότερη συνοικία της Ευρώπης και προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, σε όλη τη διάρκειά του. Αυτά που την κάνουν ξεχωριστή είναι τα υπέροχα ψηλοτάβανα νεοκλασικά της κτήρια, τα πολυάριθμα μικρά σοκάκια της που χάνεσαι σε αυτά και τα μπαλκόνια των σπιτιών που είναι πλημμυρισμένα από διάφορα φυτά, όπως μπουκαμβίλιες και γεράνια, και μας ταξιδεύουν σε μια άλλη Αθήνα, σε μία Αθήνα όπως απεικονίζεται σε μία καλογυρισμένη ασπρόμαυρη ελληνική ταινία.

quote-open

 

Hot spot της ευρύτερης περιοχής της Πλάκας είναι τα Αναφιώτικα, μια γραφική λιλιπούτεια συνοικία που δημιούργησαν Αναφιώτες εργάτες τον 19ο αιώνα και αποτελεί μια μικρογραφία ένος κυκλαδίτικου νησιού στο κέντρο της Αθήνας. quote-close

Η Πλάκα έχει εξέχουσα θέση στην μνήμη των «παλαιών» Αθηναίων. Ήταν ο τόπος που ζούσαν αρμονικά διάφορες κοινωνικές τάξεις της πάλαι ποτέ Αθηναϊκής κοινωνίας. Εν συνεχεία, λόγω και της εξαιρετικής της γεωγραφικής θέσης, ήταν και ο απόλυτος τόπος διασκέδασης των Αθηναίων, με τις boîte, τις ταβέρνες και τα κουτούκια να φιγουράρουν ψηλά στη λίστα με τα μέρη που θα περάσεις σίγουρα καλά. Δεν είναι τυχαίο που η Πλάκα ήταν τόπος γέννησης του λεγόμενου «Νέου Κύματος» της Ελληνικής Μουσικής, με μελωδίες του Χατζηδάκι και του Λοΐζου να πλημμυρίζουν τα αυτιά των διψασμένων για μουσική ακροατών.

Στη σημερινή εποχή, η Πλάκα απαρτίζεται από αμέτρητες ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, ρεμπετάδικα και παραδοσιακούς καφενέδες, χάνοντας την παλιά αίγλη των boîte και του «Νέου Κύματος» που υπήρχε την περίοδο της δεκαετίας του ΄60. Τώρα, η Πλάκα αποτελεί τον απόλυτο προορισμό για να νιώσεις στο πετσί σου τον αυθεντικό ελληνικό τρόπο διασκέδασης. Ο ήχος των ελληνικών παραδοσιακών οργάνων και ρεμπέτικων τραγουδιών σε συνδυασμό με το απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο, με την Ακρόπολη και την Αρχαία Αγορά δίπλα σου, δημιουργούν ένα υπέροχο συνονθύλευμα που αναζητούν οι τουρίστες (και οι ίδιοι οι Αθηναίοι!).

Πολλοί Αθηναίοι παραπονιούνται για το πως η Πλάκα έχει μετατραπεί σε έρμαιο της τουριστικής ανάπτυξης, ότι δεν είναι έτσι όπως ήταν και ότι η γειτονιά έχει χάσει την παλιά της αίγλη και αρχοντιά. Αλλά αυτά συμβαίνουν αν το οικονομικό κέρδος μπει στη μέση! Παρόλα αυτά, η ευρύτερη περιοχή της Πλάκας αποτελεί την πιο γραφική και την πιο ρομαντική γειτονιά της πόλης μας!

Μουσικές γειτονιές της Αθήνας: Πλάκα

Δημοφιλη

To Top