Phychoλογία

Μπορεί να μην ελέγχεις τι σου συμβαίνει, αλλά μπορείς να ελέγξεις τις αντιδράσεις σου

Ο εγκέφαλος, το «θείο» ας πούμε δώρο προς τον άνθρωπο, ευχή μεν και κατάρα δε. Ευχή, διότι μας δίνει την δυνατότητα της επιλογής, η επιλογή είναι ίσως η πιο σημαντική ικανότητα σου σαν άνθρωπος, κάτι που ξεχνάμε και θεωρούμε δεδομένο, «free will is the ultimate blessing» άλλωστε. Τώρα κατάρα γιατί; Γιατί το μυαλό του ανθρώπου ενώ προάγει την ελευθερία, ταυτόχρονα θέτει μια πληθώρα περιορισμών από τις οποίες με δυσκολία μπορείς να ξεφύγεις. Το να σκέφτεσαι τα πράγματα υπερβολικά πολύ, για παράδειγμα, είναι μια συνήθεια πλέον που κρατάει τους περισσότερους απο μας ξύπνιους τις νύχτες. Το ίδιο το φαινόμενο αυτό μαρτυρά μια άλλη «προβληματική» πλευρά μας, μια μανιώδη κατάσταση, την ανάγκη μας να ελέγχουμε τα πάντα.

Δεν έχει σημασία πόσο ανοργάνωτος μπορεί να είσαι στην καθημερινότητα σου. Μπορεί να μην κρατάς ατζέντα για να σημειώνεις τι πρέπει να κάνεις μέσα στην εβδομάδα, μπορεί τα άπλυτα να έχουν γίνει βουνό και ακόμα να ζεις σε μια ακαταστασία που ποτέ δεν σου επιτρέπει να βρεις αυτό από χρειάζεσαι χωρίς να κάνεις ανασκαφή που συνήθως διαρκεί ώρες. Το χάος αυτό είναι υλικό και είναι πιθανό να μην σε απασχολεί. Ο άνθρωπος δεν φοβάται αυτήν την αταξία, όμως τρέμει την εσωτερική αποδιοργάνωση.

Ακόμα και αυτός που περήφανος δηλώνει «Εμένα δεν με νοιάζει τίποτα!» και φαίνεται να το επιβεβαιώνει περίφημα με την συνολική στάση του, μέσα του παλεύει να διατηρήσει τις ισορροπίες. Πάρτε λίγο χρόνο και απλά σκεφτείτε πόσα πράγματα γύρω μας και ακόμη πιο σημαντικά, πάνω μας, θεωρούμε δεδομένα. Δείτε λίγο τα χέρια σας, το δέρμα σας. Ναι, το δέρμα, το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό είναι ότι είναι ένας αμηντικός μηχανισμός του ανθρώπου, που αποτρέπει τους μικροοργανισμούς από τα να εισέρχονται στο εσωτερικό του συστήματος μας. Αν αυτό σκεφτήκατε σε πρώτη φάση, τότε σίγουρα έχετε επαρκείς βιολογικές γνώσεις, μα έχετε χάσει την ουσία. Θα πρέπει να αγαπάτε το δέρμα σας, διότι είναι η φωνή του σώματος σας, με την οποία σας λέει πότε θα πρέπει να σταματάτε να είστε control freaks. Σε περίπτωση που δεν είναι ξεκάθαρο αυτό που προσπαθώ να εξηγήσω, το δέρμα σας ουσιαστικά είναι αυτό που σας λέει «από εδώ και πέρα δεν μπορείς να μπορείς να ελέγχεις τα πάντα, οπότε μην φρικάρεις».

Είναι αλήθεια. Πολλές φορές στις ζωή σου θα προσπαθήσεις να αποτρέψεις δυσάρεστα γεγονότα από το να σου συμβούν και οι προσπάθειες σου θα στεφτούν με επιτυχία. Ωστόσο, πολλές θα είναι επίσης οι φορές που παρά τις υπέρμετρες προσπάθειες σου, θα βρεθείς σε μια θέση που δεν σου αρέσει και πολύ ή καθόλου. Όταν φτάνεις σε μια τέτοια κατάσταση, το ιδανικό είναι να δουλεύεις το εσωτερικό σου, την στάση που κρατάς στα γεγονότα. Πρέπει να συνειδητοποιήσεις πως δεν είναι τα πάντα στο χέρι μας, τον πράγμα στο οποίο έχεις τον απόλυτο έλεγχο είσαι εσύ!

Φήμες λένε και θα συμφωνήσω, πως ευτυχία δεν υπάρχει. Ο ορισμός αυτός είναι ψευδής. Καμιά ζωή δεν είναι τέλεια, εάν κάνουμε λίγο zoom. Υπάρχει όμως ικανοποίηση και μέρος της ικανοποίησης προέρχεται από το να δέχεσαι πως στην ζωή συμβαίνουν και άσχημα. Να νιώθεις αρκετά δυνατός ώστε να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου μέχρι να φτάσει η στιγμή που θα μπορείς να πεις «ωραία, πάει κι αυτό».

Η μυστική συνταγή της ικανοποιητικής ζωής, είχα διαβάσει σε ένα βιβλίο αυτοβελτίωσης, πως είναι: Event + Reaction = Outcome (positive/negative). Ο συγκεκριμένος τύπος δηλαδή εννοεί πως δεν υπάρχει «καλή ζωή», παρά μόνο «κακή» οπτική. Το ποσό καλή είναι καθορίζεται αποκλειστικά από τις αντιδράσεις που έχεις στα γεγονότα. Ακόμα κι αν το γεγονός είναι κάκιστο, μια άριστη αντίδραση οδηγεί σε ένα μέτριο αποτέλεσμα και το μέτριο μπροστά στην καταστροφή δεν ακούγεται καθόλου κακό.

Δικαιολογημένα θα μου πείτε «πώς είναι δυνατόν να διατηρήσω μια καλή στάση, όταν αυτό που συμβαίνει είναι απλά ό,τι χειρότερο;». Η ευγνωμοσύνη είναι το μυστικό. Είναι πολλά πράγματα για να οποία θα πρέπει κανονικά λέμε «ευχαριστώ» κάθε πρωί που ξυπνάμε. Έχετε πολλά απλά δεν τα βλέπετε, μέσα στα κακά γεγονότα συμβαίνουν και καλά, απλά τα αγνοείται. Ξεκινήστε από αύριο να νιώθετε τυχεροί που ακόμα και για τα πιο μικρά πράγματα που σας κάνουν να νιώθετε όμορφα και αλήθεια σας υπόσχομαι, πως την επόμενη φορά που κάτι άσχημο θα βρεθεί στον δρόμο σας, δεν θα αναγνωρίζετε την ψυχραιμία και το ασυνήθιστα αισιόδοξο πνεύμα σας. Η όμορφη ζωή χτίζεται από μέσα προς τα έξω!

P.S.: Δεν είναι τα πάντα στο χέρι μας, όλα είναι στο μυαλό μας.

Μπορεί να μην ελέγχεις τι σου συμβαίνει, αλλά μπορείς να ελέγξεις τις αντιδράσεις σου
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top