Κοινωνικά

Να γιατί η γενιά μας πάσχει από άγχος

Το άγχος έχει εισχωρήσει και εγκατασταθεί μόνιμα στη ζωή του ανθρώπου. Αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητάς του, το οποίο βέβαια φθείρει ψυχικά. Πρόκειται για μία συναισθηματική κατάσταση που χαρακτηρίζεται κυρίως από έντονη συνεχή δυσφορία και οφείλεται σε φόβο ή ανησυχία για κάτι. Η έννοια του άγχους, λοιπόν, απασχολεί όλο και περισσότερους ανθρώπους και μάλιστα νέους, καθώς βρίσκεται σε κάθε τομέα της ζωής και καθημερινότητας πλέον, από τον κοινωνικό και πολιτικό τομέα, μέχρι και τις προσωπικές του σχέσεις.

Γιατί επικρατεί όμως αυτή η κατάσταση; Γιατί γνωρίσματα της είναι η διαρκής φόρτιση και υπερένταση που δέχεται το άτομο από το περίγυρό του, από τους ανθρώπους που τον περιβάλλουν, από τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες και πολιτικά δρώμενα. Ο νέος σήμερα βομβαρδίζεται από απαιτήσεις, υποχρεώσεις και ευθύνες. Ταυτόχρονα, η εποχή μας είναι αυτή που τους βομβαρδίζει από νεαρή ηλικία με πληροφορίες που καλούνται να επεξεργαστούν, προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις συνθήκες που εμφανίζονται μπροστά τους.

Συνάμα, οι νέοι από μικρή ηλικία βρίσκονται σε ένα συνεχή αγώνα απόκτησης γνώσεων, ακριβώς για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα ενδεχόμενα προβλήματα σε επαγγελματικό, πολιτικό και κάθε είδους τομέα. Επικρατεί αγωνία και άγχος ως προς την απόδοσή τους, το οποίο μεταφέρεται στις διαπροσωπικές και κοινωνικές τους σχέσεις. Αποτέλεσμα, οι νέοι άνθρωποι να μην απολαμβάνουν τις καταστάσεις, οι οποίες τους προκύπτουν, αντιθέτως αναλύουν κάθε σκέψη, κάθε κίνηση και φοβούνται να εκφραστούν.

Φυσικά, τα προβλήματα που προκύπτουν από το άγχος που μας διακατέχει είναι ποικίλα, όπως για παράδειγμα η αϋπνία, η ταχυκαρδία, η νευρικότητα. Ο ψυχισμός επηρεάζει το σώμα και αντιστρόφως. Το ιδανικό θα ήταν η αρμονία σε σώμα και πνεύμα, όμως αυτό συγχρόνως είναι δύσκολο. Ας φροντίζουμε, λοιπόν, για το καθένα ξεχωριστά, με την ίδια όμως έγνοια.

Να γιατί η γενιά μας πάσχει από άγχος
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top