Βιβλίο

Ναι, το διάβασμα σε κάνει καλύτερο άνθρωπο

«Μία καλή συλλογή εκλεκτών βιβλίων είναι το καλύτερο πανεπιστήμιο της εποχής.»

«Καθετί που έκανε, σκέφτηκε, κέρδισε ή δημιούργησε η ανθρωπότητα, όλα αυτά βρίσκονται, σαν μια μαγική παρακαταθήκη, στις σελίδες των βιβλίων. Αποτελούν εκλεκτό κτήμα των ανθρώπων.» – Τόμας Καρλάιλ

Εσείς πριν πόσο καιρό διαβάσατε κάποιο βιβλίο; Έχετε συγκρατήσει τους χαρακτήρες, την ιστορία κτλ; Και φυσικά, αναφέρομαι σε βιβλίο που δεν έπρεπε αναγκαστικά να διαβάσετε, όπως π.χ. τα βιβλία της σχολής. Αν δεν θυμάστε να απαντήσετε σε αυτές τις ερωτήσεις, τότε μάλλον έχει περάσει αρκετός καιρός.

Οι περισσότεροι θα συμφωνήσουμε στο γεγονός ότι το διάβασμα μας κάνει καλό και είναι σημαντικό για την εξέλιξή μας, έστω και αν δεν έχουμε συγκεκριμένους λόγους στο μυαλό μας. Οι λόγοι, βέβαια, είναι πολλοί, κι αν τους σκεφτόμαστε πιο συχνά θα διαβάζουμε σίγουρα περισσότερο.

Κατ΄αρχάς, το διάβασμα μας βοηθά να ηρεμήσουμε και να χαθούμε στον κόσμο που μας παρουσιάζεται μέσω του βιβλίου, αλλά και να ταυτιστούμε με τους χαρακτήρες . Μας βοηθά, δηλαδή να καταπολεμήσουμε το άγχος μας και να χαλαρώσουμε – κάτι που όλοι έχουμε ανάγκη για να αντιμετωπίσουμε τους σύγχρονους ρυθμούς ζωής. Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνα που έγινε από την εταιρεία Mindlab International του Πανεπιστημίου του Sussex φαίνεται ότι το διάβασμα είναι μία από τις πιο αγχολυτικές δραστηριότητες.

Ακόμη, το βιβλίο μας ενισχύει την ενσυναίσθηση, δηλαδή τη συναισθηματική ταύτιση με την ψυχική κατάσταση ενός άλλου ατόμου, καθώς και τη κατανόηση της συμπεριφοράς και των κινήτρων του. Διαβάζοντας ιστορίες άλλων ανθρώπων, ποικίλες καταστάσεις και αντιδράσεις, μπορούμε να αντιληφθούμε καλύτερα πως μπορεί να νιώθει κάποιος όταν βρίσκεται σε κάποια κατάσταση και συνεπώς, να τον βοηθήσουμε και να τον κατανοήσουμε.

Ταυτόχρονα διαβάζοντας, βελτιώνουμε τη μνήμη μας. Μελέτη του Πανεπιστημίου Μπέρκλευ, της Καλιφόρνια, έδειξε πως όταν κάποιος διαβάζει καθημερινά από την παιδική ηλικία, διατρέχει μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσει μεγαλώνοντας νόσο Άλτσχαϊμερ. Επίσης, ο εγκέφαλος όπως και το σώμα μας έχει ανάγκη για άσκηση προκειμένου να παραμείνει σε καλή κατάσταση. Το διάβασμα δεν είναι μία παθητική δραστηριότητα, αλλά μια αληθινή άσκηση για το μυαλό, καθώς για να διαβάσουμε ενεργοποιείται ολόκληρος ο εγκέφαλος.

Μελέτες με μαγνητικές τομογραφίες (fMRI) του εγκεφάλου έδειξαν πως όταν διαβάζουμε και φανταζόμαστε τοπία, ήχους, μυρωδιές και γεύσεις, ενεργοποιούνται οι ανάλογες περιοχές του εγκεφάλου όπως συμβαίνει και όταν στην πραγματικότητα βλέπουμε μπροστά μας μια όμορφη εικόνα της φύσης, ακούμε μουσική, γευόμαστε ένα φαγητό ή μυρίζουμε ένα άρωμα που μας αρέσει. Το σημαντικό είναι ότι οι ίδιες μελέτες έδειξαν πως κάτι ανάλογο δεν συμβαίνει όταν βλέπουμε τηλεόραση ή παίζουμε ένα βιντεοπαιχνίδι.

Επιπλέον, το διάβασμα βοηθά στη συγκέντρωση. Σύμφωνα με την νευροεπιστήμονα, Σούζαν Γκρίνφιλντ, επίτιμη καθηγήτρια Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το διάβασμα μας βοηθά να συγκεντρωνόμαστε καλύτερα επειδή διευρύνει την προσοχή. «Τα μυθιστορήματα έχουν αρχή, μέση και τέλος – μία δομή η οποία ενθαρρύνει τον εγκέφαλό μας να σκέφτεται σε μία σειρά και να συσχετίζει τις αιτίες, τις συνέπειες και την σημασία τους», εξηγεί.

Και φυσικά, μέσω του διαβάσματος εμπλουτίζουμε το λεξιλόγιό μας. Έτσι, εκφράζουμε καλύτερα τις απόψεις μας, αλλά και τα συναισθήματά μας. Καλλιεργούμε τη φαντασία μας και ίσως μας ενθαρρύνει να κάνουμε και τον κόσμο καλύτερο. Τέλος, το βιβλίο μπορεί να είναι δίπλα μας σε πολλές στιγμές της ζωής μας και να βοηθήσει να ξεπεράσουμε δύσκολες καταστάσεις.

Συνοψίζοντας, μέσω του διαβάσματος μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας και να καλλιεργηθούμε αξιοποιώντας δημιουργικά τον χρόνο μας. Θέλεις και άλλα επιχειρήματα για να ξεκινήσεις το διάβασμα;

Ναι, το διάβασμα σε κάνει καλύτερο άνθρωπο
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top