Βιβλίο

Όλα εκείνα τα βιβλία που άφησα μισοδιαβασμένα τι να κάνουν άραγε;

Ήρθε η ώρα να παραδεχτούμε πως πολλά από τα βιβλία της βιβλιοθήκης μας δεν κέρδισαν το βλέμμα μας μέχρι την τελευταία τους σελίδα.

Τα ράφια της βιβλιοθήκης έχουν λυγίσει επικίνδυνα, νομίζω θα σπάσουν. Φοβάμαι πως θα πέσουν πρώτα τα βιβλία εκείνα που ήθελα πολύ να διαβάσω αγοράζοντας τα ή όταν μου τα δάνεισαν αγαπημένοι φίλοι, αλλά τελικά χρησίμευσαν στο να συγκρατούν την σκόνη του δωματίου. Μου έρχεται το κλισέ που λένε στους χωρισμούς «δεν φταις εσύ. Δικό μου είναι το φταίξιμο. Ίσως ήταν κακό timing». Κι έρχεται εκείνη η ώρα που σου ζητούν πίσω το βιβλίο που δανείστηκες και ισχυρίζεσαι πως δεν το έχεις ή που σου ζητά ένας πρωτοετής κάποιο σύγγραμμα και δε σου λέει κάτι ο τίτλος. Ενώ πληκτρολογώ αυτό το κείμενο, κοιτάζω τη βιβλιοθήκη μου. Με πιάνει κατάθλιψη.

Δε με νοιάζει αν θ’ αποκατασταθούν με γάμο η Τζέιν και η Ελίζαμπεθ είτε έχουν υπερηφάνεια είτε έχουν προκατάληψη. Δε με νοιάζει κύριε Kuhn πως δομείται μια επιστημονική επανάσταση ή η φυσική ή όποιοι διδάσκουν φυσική ή ο κόσμος όλος. Σιχαίνομαι να διαβάσω λεπτομέρειες της ανατομίας του νεκρού κακοποιημένου κοριτσιού κύριε Φερράρα. Μπορείτε να σταματήσετε να γράφετε αστυνομική λογοτεχνία αν θέλετε να σας διαβάσω. Όταν πήρα τ’ άπαντα βιβλία της σειράς νομπελιστών πίστευα πως θα είχα χρόνο μόνο για να τα διαβάσω, αλλά πάντα ένα άλλο βιβλίο μου έκλεβε την προσοχή. Καλλιόπη ακόμα δε διάβασα το ποίημα του  Καβάφη που μου πρότεινες. Είναι κάπου γραμμένο στην ποιητική συλλογή που καταχώνιασα στο πίσω μέρος του τρίτου ραφιού της βιβλιοθήκης. Goethe (πάντα σε προφέρω λάθος), όσες φορές κι αν διαβάσω τον Φάουστ θα πηδήξω στίχους ή και σελίδες ολόκληρες και δε θα το παραδεχτώ ποτέ δημόσια. Ω, Εύδοξε, μεγάλε βιβλιοπρομηθευτή των πανεπιστημίων. Πήρα πτυχίο 49 μαθημάτων, έχοντας ανοίξει τα μισά βιβλία που μου έδωσες κι έχοντας διαβάσει τα μισά των μισών (κι εννοείται όχι ολόκληρα).

Θα ήθελα να παραδεχτείτε αυτό που κάνετε όλοι εσείς που παρατάτε μισοδιαβασμένα βιβλία. Ξέρω πως διαβάζετε διαγώνια, πως ψάχνετε στο ίντερνετ τη συνέχεια της πλοκής ή την ανάλυση του έργου, πως πηδάτε μερικά κεφάλαια για να φτάσετε γρηγορότερα στο τέλος, πως προσποιείστε ότι δε θυμάστε λεπτομέρειες από ένα βιβλίο όταν πιάνετε κουβέντα με κάποιον συνομιλητή σας που έχει διαβάσει το ίδιο βιβλίο, πως λέτε στον εαυτό σας «θα συνεχίσω αυτό το βιβλίο όταν τελειώσει η εξεταστική, η δουλειά, ο πονοκέφαλος, ο όρκος που δώσατε όταν τελειώσατε την Γ Λυκείου, η πρώτη σας ζωή, όταν έρθει η Δευτέρα Παρουσία τέλος πάντων». Μην ντρέπεστε, δεν είστε οι μόνοι που κάποτε παρατήσατε ένα βιβλίο μισοδιαβασμένο. Μήπως ν’ ανοίγαμε όλοι μαζί ένα βιβλιοπωλείο μισοδιαβασμένων βιβλίων; Η Κρίση θέλει δημιουργικότητα!

Γράφει ο Αναστάσης Πινακουλάκης

 

Όλα εκείνα τα βιβλία που άφησα μισοδιαβασμένα τι να κάνουν άραγε;
1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: 5+1 μεγάλα γεγονότα στο game of thrones που δεν συνέβησαν ποτέ στα βιβλία! - Mystudentpass.gr

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top