Κοινωνικά

Ποιο ήταν το πραγματικό μήνυμα πίσω από το Woman’s March πριν λίγες μέρες στην Αμερική;

photo: REUTERS/Joshua Lott

Πριν από μία εβδομάδα, στις 21 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε μία σειρά από διαδηλώσεις, παγκοσμίας εμβέλειας, με το χαρακτηριστικό όνομα Women΄s March, με στόχο την υπεράσπιση των γυναικείων δικαιωμάτων και άλλων παρόμοιων υπερασπίσεων. Η συγκεκριμένη πορεία στρέφονταν κατά του νεοεκλεγέντα προέδρου των Η.Π.Α, Donald Trump, εξαιτίας των δηλώσεων που έχει κάνει κατά καιρούς, και των θέσεων που έχει υποστηρίξει, οι οποίες διέπονται από μισογυνισμό. Φυσικά, η πορεία στόχευε παράλληλα στην ευαισθητοποίηση για θέματα σχετικά με την υγεία, τη μετανάστευση, την προστασία του περιβάλλοντος, τα δικαιώματα της LGBTQ κοινότητας, την ισότητα ανάμεσα στα φύλα, την ανεξιθρησκεία και τα δικαιώματα των εργατών.

Θεωρήθηκε, μάλιστα, η μεγαλύτερη από μια σειρά διαδηλώσεων που έχουν πραγματοποιηθεί κατά του Trump και συγχρόνως η μεγαλύτερη στην αμερικανική ιστορία που διήρκησε μία μόνο μέρα. Αρχικά, ονομαζόταν ως «Million Women March», οι οργανωτές όμως σταδιακά επέλεξαν να ονομάζουν το κίνημα, Women΄s March on Washington, βασισμένο στο κίνημα March on Washington for Jobs and Freedom, ένα ιστορικό συλλαλητήριο, όπου ο Martin Luther King Jr εκφώνησε τον «I Have a Dream» λόγο του. Το συλλαλητήριο απαίτησε επίσης φόρο τιμής στο κίνημα Million Women March, που διαδραματίστηκε στην Φιλαδέλφεια το 1997, όπου συμμετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες Αφροαμερικάνες γυναίκες.

Το Women΄s March 2017 ήταν ένας ακόμα αγώνας ενάντια στον μισογυνισμό, τον σεξισμό, την υποτίμηση των γυναικών, την βία απέναντι στις γυναίκες και την σεξουαλική αντικειμενοποίησή τους. Καθώς σύμφωνα και με το κίνημα «Women΄s rights are Human΄s rights». Δυστυχώς όμως, ο νέος πρόεδρος της Αμερικής έχει προβεί σε δηλώσεις που υποτιμούν τις γυναίκες, τις προσβάλλουν και προωθούν την εχθρότητα και τις αντιλήψεις περί ανδρικής υπεροχής.

Το πρόβλημα σε αυτό βρίσκεται στο γεγονός ότι ο πρόεδρος των Η.Π.Α αποτελεί πρότυπο για τους αμερικανούς πολίτες, ένα νοσηρό πρότυπο στην συγκεκριμένη περίπτωση, που προωθεί και το χειρότερο νομιμοποιεί με τη στάση του την κακομεταχείριση του γυναικείου φύλου. Κάτι που για την ακρίβεια, εύκολα μπορεί να υιοθετηθεί και να εφαρμοστεί επίσης. Η ανοχή που πηγάζει από τον ίδιο μπορεί να οδηγήσει σε παρόμοια φαινόμενα, ωστόσο δεν πρέπει να υφίσταται κανενός είδους ανοχή, όσον αφορά την κακομεταχείριση, ανεξαρτήτως φύλου.

Οι άνθρωποι πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και αξιοπρέπεια, να μην ταπεινώνονται και να μην ποδοπατούνται στο όνομα κανενός. Η ανθρώπινη φύση είναι πλασμένη για να προσφέρει και να αντλεί αγάπη, όχι μίσος, το οποίο φθείρει τον άνθρωπο, την υπόσταση του και την ίδια του τη ζωή. Την μετατρέπει σε κάτι που δεν έχει ούτε αξία, ούτε ουσία, αυτός είναι λοιπόν και ο λόγος που το μίσος πρέπει να περιορίζεται και όχι να προωθείται, αντιθέτως αυτό που πρέπει να προωθείται είναι η ανθρωπιά.

Ποιο ήταν το πραγματικό μήνυμα πίσω από το Woman’s March πριν λίγες μέρες στην Αμερική;
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top