Υγεία/Διατροφή

Ποια είναι τα οφέλη του πρωινού γεύματος στην ψυχολογία των φοιτητών;

Η κατανάλωση ενός καλού πρωινού κρίνεται απαραίτητη για όλους, καθώς αποτελεί τη βάση για μια καλή ημέρα και για μια σωστή διατροφή. Τεράστια, λοιπόν, είναι και η σημασία του για τους σπουδαστές και μαθητές.

Έρευνες που έχουν γίνει σε μαθητές και φοιτητές αποδεικνύουν ότι τα άτομα που έτρωγαν πρωινό είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αποδώσουν καλύτερα και να πετύχουν μεγαλύτερη βαθμολογία σε σύγκριση με όσους δεν έτρωγαν πρωινό.

Πέρα από τις επιδόσεις στη σχολή και στα μαθήματα, το πρωινό γεύμα συνδέεται με μια σειρά θετικών ψυχολογικών επιπτώσεων. Αυτές είναι η βελτίωση της μνήμης, η αύξηση της συγκέντρωσης, οι καλύτερες διατροφικές συνήθειες καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας, η βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας, η αύξηση των ενεργειακών επιπέδων, ακόμη και η αύξηση του ποσοστού πιθανότητας να κάνουν γυμναστική. Ας δούμε κάποια από αυτά με περισσότερη λεπτομέρεια:

◾ Βελτιωση της μνημης και της προσοχης

Σε μια έρευνα χωρίστηκαν φοιτητές σε τρεις ομάδες. Με πρωινό, χωρίς πρωινό και με ενεργειακά ποτά. Όλοι αυτοί παρακολουθήθηκαν κατά τη διάρκεια μερικών ημερών και έγιναν δοκιμασίες για να μετρήσουν την προσοχή τους και τη μνήμη. Τα αποτελέσματα; Οι σπουδαστές από την ομάδα που δε καταναλώνουν πρωινό και από την ομάδα που καταναλώνουν ενεργειακό ρόφημα (π.χ. καφές), παρουσίασαν σημαντικά χειρότερα αποτελέσματα από όσους έπαιρναν πρωινό.

◾ Καλυτερες διατροφικες συνηθειες

Δυστυχώς πολλοί φοιτητές (και όχι μόνο) που προσπαθούν να χάσουν βάρος πιστεύουν ότι η παράλειψη του πρωινού γεύματος είναι ένα καλό σχέδιο. Ωστόσο, όχι μόνο είναι μια ανθυγιεινή προσέγγιση για απώλεια βάρους και η οποία δεν αποδίδει, αλλά η παράλειψη πρωινού στην πραγματικότητα προετοιμάζει και οδηγεί τον εγκέφαλο ώστε να αναζητήσει τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, προωθώντας επίσης την μεγαλύτερη κατανάλωση φαγητού κατά την υπόλοιπη διάρκεια της ημέρας.

Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι τα περισσότερα άτομα που δεν τρώνε πρωινό, λαμβάνουν λιγότερα θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες και ασβέστιο, ενώ καταναλώνουν επίσης περισσότερα λιπαρά. Επομένως, η ύπαρξη και κατανάλωση σωστού πρωινού γεύματος συνδέεται με ένα προφίλ καλύτερων διατροφικών συνηθειών.

◾ Καλυτερη ψυχικη υγεια

Παρατηρείται, επίσης, ότι τα άτομα που λαμβάνουν καθημερινά πρωινό είναι λιγότερο καταθλιπτικά και λιγότερο ευάλωτα συναισθηματικά από τα άτομα που δεν τρώνε πρωινό. Αυτό υποδηλώνει ότι τα χαμένα γεύματα και ειδικά το πρωινό, οδηγούν σε χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αυτό προκαλεί μειωμένη διάθεση, ευερεθιστότητα και κόπωση. Φαίνεται ότι η παράλειψη πρωινού δεν συνδέεται απλά μονάχα με «φτωχότερη» ψυχική υγεία, αλλά προκαλεί η ίδια τη ζημιά.

◾ Προασπιζει τον οργανισμο

Η παράλειψη του πρώτου γεύματος της ημέρας αποδεδειγμένα αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας (πιθανώς λόγω των φτωχότερων διατροφικών συνηθειών όπως προανέφερα), την εμφάνιση διαβήτη άλλα και καρδιακής νόσου, καθώς σχετίζεται επίσης με την αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης.

Ποια είναι τα οφέλη του πρωινού γεύματος στην ψυχολογία των φοιτητών;
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top