Κοινωνικά

Ποιο είναι το μυστικό που κάνει τα reality shows τόσο εθιστικά;

Τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίζονται από μία τάση των ανθρώπων, κυρίως των νέων, να παρακολουθούν reality shows στην τηλεόραση. Η κατάσταση αυτή έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας των ανθρώπων. Όπως παλαιότερα έβλεπαν ξένες και ελληνικές σειρές-ταινίες στην τηλεόραση, πλέον παρακολουθούν αυτές τις εκπομπές, ενώ πολλές είναι οι περιπτώσεις των ανθρώπων που ακυρώνουν εξόδους που τυχόν έχουν κανονίσει τις ώρες προβολής αυτών στην τηλεόραση. Γιατί υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον γύρω από τις reality εκπομπές;

Σύμφωνα με ένα άρθρο του Psychology Today, οι νέοι σήμερα τείνουν να παρακολουθούν reality shows εξαιτίας της επιθυμίας τους να εισβάλλουν στη ζωή των άλλων. Τα reality shows αποτελούν το πιο εύκολο μέσο για να κοιτάξει κανείς μέσα από την κλειδαρότρυπα της ζωής άλλων ανθρώπων και, φυσικά, να τη σχολιάζει με την παρέα του.

Επιπλέον, 5 ειδικοί πάνω στο θέμα, σε συνέντευξη τους σε διαδικτυακή σελίδα, αναφέρθηκαν στα εξής: απευθύνονται στους ανθρώπους που αισθάνονται μόνοι, σε όσους προτιμούν να ζουν στην ασφάλεια του σπιτιού τους και να παρακολουθούν τις εμπειρίες άλλων. Τι τα κάνει εθιστικά; Το αξιολάτρευτο από πολλούς δράμα, η ψεύτικη ζωή και η επίδραση της στη ζωή του τηλεοπτικού κοινού, παρόλο που τις περισσότερες φορές έχει επίγνωση της κατάστασης.

Όπως μπορούμε να καταλάβουμε από τα παραπάνω, ο ψυχολογικός παράγοντας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Τα reality shows αποτελούν την εύκολη λύση για κάποιον που θέλει να παρακολουθήσει κάτι χαλαρό για να περάσει η ώρα του και να ξεφύγει για λίγο από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Ταυτόχρονα, νιώθει καλύτερα όταν βλέπει άλλους να γίνονται αντικείμενα σχολιασμού και να «ρεζιλεύονται» δημοσίως ή να προβάλλουν σημαντικά προβλήματα της ζωής τους. Βλέπει με αυτόν τον τρόπο τα δικά του προβλήματα ως μηδαμινής σημασίας.

Ακόμη, επειδή το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων σήμερα τα παρακολουθούν, πολλοί νομίζουν ότι με το να τα βλέπουν, κι εκείνοι θα γίνουν πιο εύκολα αποδεκτοί από το σύνολο. Είναι γεγονός ότι σήμερα, στις περισσότερες παρέες, τα reality shows είναι το επικρατέστερο θέμα συζήτησης.

Παρόλα αυτά, πρέπει να αναρωτηθούμε αν αποτελεί μέσο ψυχαγωγίας. Και με τον όρο ψυχαγωγία αναφέρομαι στην αγωγή της ψυχής και όχι στη διασκέδαση, δύο όρους τους οποίους τείνουμε να συγχέουμε. Καλό είναι να χαλαρώνουμε μερικές φορές, το χρειαζόμαστε εξάλλου. Όμως, όταν αυτό γίνεται σε διαρκή βάση και μόνο με το συγκεκριμένο μέσο, τότε ίσως χρειάζεται να ψάξουμε και κάτι διαφορετικό, που θα μας προσφέρει κάτι παραπάνω από απλή διαφυγή από την ρουτίνα.

Ποιο είναι το μυστικό που κάνει τα reality shows τόσο εθιστικά;
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top