Κοινωνικά

Πώς ξοδεύουμε περισσότερα χρήματα στα εστιατόρια χωρίς να το ξέρουμε

Πάρα πολλά εστιατόρια χρησιμοποιούν διάφορα tricks ώστε να σε αναγκάσουν, χωρίς να το καταλάβεις, να ξοδέψεις περισσότερα χρήματα. Οι τρόποι αυτοί αποτελούν ψευδαισθήσεις, ώστε να σε κάνουν να θέλεις κι άλλο ή να μην έχεις το αίσθημα του λογαριασμού.

Όλα ξεκινούν από το μενού. Σε πολλά μαγαζιά, οι τιμές είναι απλά αριθμοί, χωρίς να υπάρχει δίπλα του το σύμβολο του νομίσματος. Έτσι όλοι μας νομίζουμε, υποσυνείδητα, ότι δεν πρόκειται για τιμή και τείνουμε να ξοδεύουμε πιο πολλά. Έπειτα στις περιγραφές των φαγητών χρησιμοποιούν χρώματα, ώστε να κάνουν πιο «ποθητό» το φαγητό, που σύμφωνα με έρευνες μπορούν να αυξήσουν την πώληση κατά 27%!

Άλλες τεχνικές που χρησιμοποιούν είναι το σχήμα των πιάτων και των ποτηριών. Σύμφωνα με το delboeuf dilusion, φαγητό σε μικρότερα πιάτα μοιάζει πιο πολύ και πιο χορταστικό απ΄ότι σε μεγάλα. Αυτή η ψευδαίσθηση είναι τόσο ισχυρή, που πολλές φορές νιώθουμε χορτάτοι, νομίζοντας ότι έχουμε φάει περισσότερο! Το ίδιο ισχύει και στα ποτά. Τα ψηλόλιγνα ποτήρια, ενώ βάζουν λιγότερο όγκο από τα κοντά και πλατιά, δίνουν την ψευδαίσθηση ότι είναι μεγαλύτερα.

Για να μας κρατήσουν ικανοποιημένους, τα σχήματα των ποτηριών είναι ανάλογα του ποτού που πίνουμε. Για παράδειγμα, το κρασί συνήθως το πίνουμε σε κολονάτο ποτήρι, ενώ την σοκολάτα σε κούπα. Χρησιμοποιούν δηλαδή τις συνήθειες μας, ώστε να μας κρατήσουν χαρούμενους. Έπειτα άλλο ένα trick βασίζεται στο ότι τείνουμε να θεωρούμε το βάρος ανάλογο με την ποιότητα. Θεωρούμε ότι το ίδιο γιαούρτι είναι δεν είναι τόσο νόστιμο αν το φάμε με πλαστικό κουτάλι αντί του κανονικού.

Όλα αυτά τα τεχνάσματα μας οδηγούν να ξοδεύουμε πολλά περισσότερα απ΄ότι είχαμε στόχο. Είναι τόσο ισχυρά και υποσυνείδητα που ακόμα και μετά που τα ξέρουμε, πέφτουμε στην παγίδα. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα βρεθείς για άλλη μια φορά εκτός budget, σκέψου λίγο καλύτερα. Μήπως έδωσες παραπάνω σε κάποιο εστιατόριο χωρίς να το συνειδητοποιήσεις;

Πώς ξοδεύουμε περισσότερα χρήματα στα εστιατόρια χωρίς να το ξέρουμε
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top