Phychoλογία

Πώς μπορεί η μοναξιά να επηρεάσει την υγεία σου;

Στο άκουσμα της λέξης «μοναξιά» και μόνο, φανταζόμαστε ανθρώπους κλεισμένους σε ένα δωμάτιο να κοιτάνε το άπειρο και να σκέφτονται πως θα δώσουν τέλος στη ζωή τους! Μέγα λάθος φίλοι μου! Ας τα πάρουμε, λοιπόν, από την αρχή να τα βάλουμε σε μια σωστή βάση.

Η μοναξιά σύμφωνα με έρευνες χωρίζεται στην αντικειμενική μοναξιά, όπου θα δούμε ανθρώπους κοινωνικά απομονωμένους με μια φυσική απομάκρυνση και στην υποκειμενική μοναξιά που δεν είναι τίποτα άλλο από το αίσθημα πως είσαι μόνος σου, ενώ πρακτικά περιστοιχίζεσαι από πολλά άτομα. Στο σημείο αυτό, λοιπόν, σώμα και μυαλό σημειώσατε ένα!

Είναι φυσικό κι επόμενο, αφού το μυαλό σου επηρεάζεται να επηρεάζεται και το σώμα σου με κάποιο τρόπο. Οι άνθρωποι είμαστε φτιαγμένοι για να χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο, όσο κι αν ο εγωισμός μας δεν μας επιτρέπει να το δεχτούμε. Παρόλο που ο καθένας μας έχει τον τρόπο του να αλληλοεπιδρά ένα μέρος αυτής της κοινωνικής συνδιαλλαγής, θα την πω, είναι πάντα αναγκαίο εξίσου για όλους. Δεν είναι καινούρια η πληροφορία πως το αυξημένο stress οδηγεί στην ανάδειξη αυτοάνοσων νοσημάτων. Κάπως έτσι λειτουργεί και η μοναξιά απέναντι μας. Έχουμε, λοιπόν:

1/ Αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα

Η μοναξιά λειτουργεί αντίθετα στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, αφού αυξάνει την κορτιζόλη, τις ορμόνες του άγχους, το ζάχαρο του αίματος, αλλά επηρεάζει και τον θυροειδή αδένα. Αντίθετα, η κοινωνικότητα καταπραΰνει τις λειτουργίες αυτές, βοηθώντας ενεργά τον οργανισμό μας.

2/ Φτωχή ποιότητα ύπνου

Αυπνία ή υπερβολικός, κακής ποιότητας, ύπνος είναι λέξεις γνωστές σε όλους μας. Φυσικά και θα οδηγήσουν σε καθημερινή κόπωση και χαμηλά επίπεδα ενέργειας.

3/ Έντονοι πονοκέφαλοι

Η μοναξιά είναι στις νούμερο ένα αιτίες κι εδώ. Εάν νιώθεις μόνος, ο πονοκέφαλος και οι ημικρανίες θα γίνουν από τους πιο καλούς σου φίλους.

4/ Ευερεθιστότητα

Η κακή διάθεση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής αποστροφής. Αυτό το αίσθημα απόρριψής δημιουργεί αγωνία για την κοινωνική εμπλοκή μας με άλλους και μας κάνει νευρικούς και οξύθυμους.

5/ Εθισμός στα υλικά αγαθά

Στροφή στα άψυχα αντικείμενα; Μα φυσικά! Γινόμαστε εμμονικοί με τα κινητά μας, τα pc μας και ό,τι άλλο άψυχο που δε θα μας προσφέρει αλληλεπίδραση που θα μας αγχώσει και θα μας εκθέσει.

6/ Χαμηλή λίμπιντο

Δεν θα κάνω κάποιο σχόλιο εδώ, καθώς είναι γνωστό σε όλους πως εάν εσύ μέσα σου δεν είσαι καλά και δεν έχεις όρεξη να μιλήσεις, σίγουρα δεν θα έχεις όρεξη για ροματζάδες και ό,τι άλλο αυτό περιλαμβάνει.

7/ Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Προφανώς και δεν εννοούμε ότι αν πιεις ένα ποτηράκι παραπάνω είσαι κλεισμένος στην μοναξιά σου. Αλλά είναι κι ένα μοναχικό χόμπι που μπορεί να αποβεί και μοιραίο πως να το κάνουμε; Πρέπει να μάθεις να ξεχωρίζεις πότε πλέον έχει υπερβεί τα όρια.

Φυσικά, είναι πολλές εκείνες οι φορές που θες να πάρεις ένα break off και να κάτσεις μόνος να σκεφτείς, να ανασυνταχθείς μετά από ένα δύσκολο περιστατικό ή απλά επειδή το χρειάζεσαι. Αυτή μας η ανάγκη δεν έχει καμία σχέση με την μοναξιά που προκύπτει από την ανασφάλεια και τον εγωισμό μας.

Δεν αλληλεπιδρούμε όλοι με τον ίδιο τρόπο, όποτε μην θεωρείς πως επειδή ο δικός σου τρόπος δεν μοιάζει με των άλλων είναι λάθος και κρύβεσαι στο καβούκι σου. Άκου το σώμα σου, κάτι ξέρει παραπάνω από εσένα! Εμπιστεύσου τον εαυτό σου για να αποφύγεις δυσάρεστες επισκέψεις όπως η κατάθλιψη, οι διατροφικές αλλαγές, οι ανθυγιεινές συνήθεις κ.α. που πάνε πακετάκι με την μοναξιά σου!

Πώς μπορεί η μοναξιά να επηρεάσει την υγεία σου;
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top