Daily Yang

Πώς να αξιοποιήσεις τη «νεκρή περίοδο» πριν από την ορκωμοσία σου

Και μετά από χ χρόνια που πέρασες σε αμφιθέατρα και βιβλιοθήκες (λιγότερο), σε κυλικεία και καφετέριες μετρώντας νοερά πόντους στο τίτσου (περισσότερο), κάπως συναντήθηκαν τα δηλωμένα μαθήματα, οι εξεταστικές, τα άστρα και τα ζώδια. Κάπως εισακούστηκαν οι προσευχές της μητέρας σου και οι δεήσεις σου προς το σύμπαν και να που ολοκλήρωσες τις σπουδές σου. Συγχαρητήρια και καλή σταδιοδρομία, κύριε Φλωρά!

Δηλαδή εντάξει αν θέλουμε να είμαστε αυστηροί και να βαδίζουμε σύμφωνα με το πρωτόκολλο, η αλήθεια είναι ότι τίποτα δεν τελειώνει μέχρι να ορκιστείς. Να ανεβάσεις στο Instagram φωτογραφία με την τήβεννο και λεζάντα «Best day of my life». Να καδράρεις και το πτυχίο και να το κρεμάσεις σε περίοπτη θέση στο σαλόνι, ανάμεσα στο Proficiency και το αριστείο της Β’ Γυμνασίου, κατά πως ορίζει το βαλκανικό, μεσοαστικό φενγκ σούι.

Μέχρι να συμβεί όλο αυτό όμως, θα βρίσκεσαι στο κατώφλι του φοιτητής/απόφοιτος. Σε καταλαβαίνω γιατί βρίσκομαι στην ίδια φάση αυτή τη στιγμή που σου γράφω. Ειδικά δε αν οι φίλοι σου δεν έχουν αποφοιτήσει ακόμα θα νιώθεις σαν τη Βουγιουκλάκη στο «Χτυποκάρδια στο Θρανίο», που παντρεύτηκε και ζήλευε τις συμμαθήτριές της που πήγαιναν ακόμη σχολείο. Αν από την άλλη οι φίλοι σου έχουν αποφοιτήσει προ καιρού κι έχουν μπει σε μια νέα τροχιά –σοβαρή σχέση, συγκατοίκηση, δουλειά- το πιθανότερο είναι πως πάλι θα νιώθει ότι δεν ξέρεις τι να κάνεις με αυτόν τον έξτρα χρόνο που σου προέκυψε. Και θα σκέφτεσαι πως καλά δεν ήσουν μωρέ; Τι ήθελες και τελείωσες; Αυτά τα χρωστούμενα από το 1ο έτος ήσαν μια κάποια λύσις!

Γι’ αυτό, έρχομαι και σου προτείνω μερικά πράγματα που θα μπορούσες να κάνεις πριν ορκιστείς μπας και σε κάνουν να νιώσεις κάπως καλύτερα. Κι αν πιάσουν, γράψε μου δυο αράδες βρε αδερφέ και πες μου «Ναι, με έκαναν κι ένιωσα καλύτερα». Το λοιπόν:

1/ Ταξίδια
Αν περίμενες ότι θα πρότεινα κάτι διαφορετικό, να δεις που δε με διαβάζεις συχνά. Ταξίδια, που λες! Ο καλύτερος τρόπος για να αφιερώσεις κάπου τον χρόνο σου και ίσως η ιδανικότερη φάση της ζωής σου ηλικιακά για να το κάνεις. Αν έχεις μαζέψει κάποια λεφτά και έχεις κάποιον αγαπημένο προορισμό, ξεκίνα να οργανώνεις αυτό το ταξίδι τώρα. Αν τα οικονομικά σου δεν είναι στην καλύτερή τους φάση, υπάρχουν πολλές φθηνές επιλογές αυτήν την εποχή, ενώ επίσης τρέχουν και διάφοροι διαγωνισμοί και δε χάνεις κάτι να δοκιμάσεις. Μια άλλη συμφέρουσα από οικονομικής απόψεως επιλογή είναι να επισκεφτείς φίλους που σπουδάζουν σε άλλη πόλη ή που γνώρισες σε Εράσμους και λοιπά προγράμματα.

2/ Βιβλία, σειρές, ταινίες
Ω αυτό το συναίσθημα του να ξεκινάς σειρά όταν έχεις τελειώσει με την τελευταία σου εξεταστική. Θα μου πεις σειρές έβλεπες και πριν. Ναι αλλά φαντάσου να τις βλέπεις χωρίς την παραμικρή τύψη, χωρίς να χρειαστεί να ρίξεις κανένα πιστόλι την επόμενη μέρα. Επίσης υπάρχουν όλα αυτά τα βιβλία τα οποία δεν ξεκίνησες ποτέ να διαβάζεις, τάχα μου δήθεν γιατί είχες διάβασμα στη σχολή και δε σου έβγαινε ο χρόνος. Να η ευκαιρία!

3/ Μεταπτυχιακό και Υποτροφίες
Αν δεν έχεις κάνει εγγραφή σε κάποιο μεταπτυχιακό, είναι μια καλή ευκαιρία να αρχίσεις να ψάχνεις σιγά σιγά τι σε ενδιαφέρει, να κοιτάξεις τις προθεσμίες, να δεις την προοπτική να μετακομίσεις κάπου αλλού ή ακόμη και να αλλάξεις το αντικείμενο των σπουδών σου. Επειδή προσπάθησα να ψάξω για μεταπτυχιακά και υποτροφίες, ενώ παράλληλα έδινα εξετάσεις, σε πληροφορώ ότι είναι μια πολύ χαοτική εργασία, η οποία θέλει να της αφιερώσεις αρκετό από τον χρόνο σου. Και φαντάζομαι τώρα που τελείωσες, από χρόνο άλλο τίποτα!

4/ Δουλειά
Κι αν ακολούθησες την παραπάνω συμβουλή κι έψαξες για μεταπτυχιακά, φαντάζομαι θα έκλεισες όλα τα tab, με πόνο στη ψυχή και την τσέπη. Ή από την άλλη μπορεί να μη έχεις καν σαν στόχο αυτή τη στιγμή το μεταπτυχιακό αλλά το να νοικιάσεις ένα σπίτι και να αφήσεις επιτέλους το πατρικό σου. Σε κάθε περίπτωση ο τραπεζικός σου λογαριασμός δεν είναι με το μέρος σου. Ευκαιρία λοιπόν να ψάξεις για κάποια δουλειά. Ή από την άλλη, μπορεί να είχες κατά νου να αλλάξεις τελείως επαγγελματικό προσανατολισμό, ακολουθώντας κάποια κλίση που είχες αφήσει στην άκρη όταν συμπλήρωνες το μηχανογραφικό σου. Πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να ακολουθήσουν αυτό το βήμα με το τέλος των ακαδημαϊκών τους σπουδών και πραγματικά φαίνονται πολλά κιλά πιο ευτυχισμένοι από πριν.

Πώς να αξιοποιήσεις τη «νεκρή περίοδο» πριν από την ορκωμοσία σου
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top