Υγεία/Διατροφή

Πώς να «βγάλεις» τον καφέ από τη ζωή σου

Ο καφές έχει γίνει η δυνατότερη, επίκτητη συνήθεια, από το πρωί που θα ανοίξει το μάτι και σηκωθούμε δειλά-δειλά από το κρεβάτι, μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες, λίγο πριν επιτέλους γυρίσουμε σπίτια μας! Η υπερβολική του χρήση όμως, μπορεί να προκαλέσει συσσωρευτικά πολλά προβλήματα στην υγεία μας, ειδικότερα στο νευρολογικό και πεπτικό μας σύστημα. Σύμφωνα μάλιστα, με την ΕΕΜΜΟ ο καφές φαίνεται να επηρεάζει και σκελετικά προβλήματα.

Όλοι έχουμε ακούσει τη φράση «μην πιεις άλλον καφέ» ή «αν πιεις τέτοια ώρα καφέ δεν θα μπορείς να κοιμηθείς αργότερα» και αυτό που έχω να σχολιάσω είναι ότι ο σοφός μας λαός έχει για μια ακόμα φορά δίκιο! Ναι, και οι δύο αυτές φράσεις είναι αληθείς. Ο καφές, αν και δεν είναι εθιστικός όπως κάποιοι ισχυρίζονται, διεγείρει το νευρικό σύστημα προκαλώντας αϋπνίες και συνεχή διέγερση των νευρώνων, επειδή περιέχει μεγάλες ποσότητες καφεϊνης. Αν μάλιστα καταναλωθούν και μεγάλες ποσότητες μέσα στην ημέρα ο συνδυασμός γίνεται εκρηκτικός.

Το κακό όμως προχωράει και κατεβαίνει μέχρι το στομάχι. Ο καφές ανήκει στην κατηγορία των αρκετά όξινων τροφών (pH 5,0- 5,5) , γι΄αυτό και προκαλεί εκκρίσεις γαστρικού οξέως στο στομάχι, αλλά και δημιουργεί ή επιδεινώνει ήδη υπάρχοντα έλκει. Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για να προστατέψουμε την υγεία μας; Να περιορίσουμε την χρήση του κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ανταφτού, προτεινόμενα υποκατάστατα είναι:

– Βιολογικά υποκατάστατα καφέ: Καβουρδισμένοι καρποί βιολογικής γεωργίας, όπως κριθάρι, ρεβίθι, χαρούπι ή και συνδυασμοί αυτών, ώστε να αποκτήσουν ευχάριστη γεύση, χωρίς καφεϊνη και συντηρητικά.

– Καφές από χαρούπι: Βιολογικός καφές από καβουρδισμένο χαρούπι με την γεύση του γνωστού σε όλους μας καφέ, χωρίς να περιέχει καθόλου καφεΐνη και με φυσικά γλυκιά γεύση.

– Καφές δημητριακών: Πρόκειται για μείγμα καφέ με σύσταση που περιλαμβάνει σίκαλη, ραδίκι, βελανίδια και σύκα.

– Κακάο: Όσο περίεργο και να ακούγεται το γνήσιο κακάο περιέχει πολύ λιγότερη καφεΐνη απο το τσάι, τονώνει και δίνει ενέργεια στον οργανισμό, χωρίς να τον υποβάλει στους κινδύνους του καφέ.

Πώς να «βγάλεις» τον καφέ από τη ζωή σου
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top