Daily Yang

Πώς να βρεις αυτό που πραγματικά γουστάρεις να κάνεις “όταν μεγαλώσεις”

“Τι θες να γίνεις όταν μεγαλώσεις;” είναι η κλασική ερώτηση που ακούμε από γονείς παππούδες, θείες και λοιπούς συγγενείς σε οικογενειακά τραπέζια από τα 10 μας. Χρόνο με το χρόνο και καθώς πλησιάζεις ολοένα και περισσότερο στα “Sweet 18”, η απάντηση αλλάζει, αλλά τις περισσότερες φορές δεν είσαι 100% σίγουρος για αυτό που λες. Όλοι σε μια απέλπιδα προσπάθεια να βοηθήσουν, αντιπροτείνουν τα δικά τους απωθημένα ή εργασίες που κάπου, κάποτε είχαν ακούσει ότι είναι “η δουλειά του μέλλοντος”.

Όμως, το θέμα δεν είναι να ικανοποιήσεις και να μη στεναχωρήσεις γονείς και συγγενείς, αλλά να κάνεις αυτό που πραγματικά σου αρέσει και σου ταιριάζει. Αυτό βέβαια, πλην ορισμένων εξαιρέσεων, είναι δύσκολο να το ξέρεις από τόσο μικρή ηλικία. Εδώ θεωρητικά έρχεται η δουλειά του Σ.Ε.Π, aka Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός, ένα μάθημα που εμφανίζεται έτσι ξαφνικά στο πρόγραμμα του σχολείου για να δώσει απαντήσεις. Όμως, αυτό το όραμα απέχει αρκετά από την πραγματικότητα. Ο θεσμός του Σ.Ε.Π στο σχολείο καταρρέει μπροστά σε έναν καθηγητή που εκμεταλλεύεται αυτή την ώρα για να διορθώσει γραπτά από άλλα μαθήματα ή κάθεται βαριεστημένα στην καρέκλα, γιατί απλώς του δόθηκε αυτό το μάθημα “για να συμπληρώσει ώρες”, αλλά και μπροστά σε μαθητές που περνούν την ώρα τους, λύνοντας ασκήσεις για το φροντιστήριο ή αναπτύσσοντας τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες πάνω στο θρανίο. 

Έτσι, οι περισσότεροι μαθητές καταλήγουν εντελώς αποπροσανατολισμένοι, μπερδεμένοι, χαμένοι σε έναν ατελείωτο λαβύρινθο να συμπληρώνουν το μηχανογραφικό στα τυφλά, παίζοντας λόττο με τις σχολές και ακολουθώντας τις “τάσεις” της εποχής. Τελικά, πολλοί παρατάνε τις σχολές τους, όταν αντιλαμβάνονται ότι αυτό που σπουδάζουν δεν είναι για αυτούς, ενώ άλλοι το συνειδητοποιούν πολύ αργότερα, όταν κάθε πρωί υποφέρουν στο σκεπτικό ότι πρέπει να πάνε δουλειά και κοιτούν συνεχώς το ρολόι ανυπομονώντας να επιστρέψουν σπίτι. 

via GIPHY

Τι θα συνέβαινε όμως, αν με τη σωστή βοήθεια και καθοδήγηση κατάφερνες να ξεκαθαρίσεις το τοπίο, να διώξεις το “σύννεφο” στο μυαλό σου και να κάνεις πραγματικά μια καλή επιλογή σχολής με βάση τα ενδιαφέροντα και τις κλίσεις σου, που πιθανότατα δεν έχεις ακόμα συνειδητοποιήσει ότι έχεις. 

Εμείς λοιπόν, βρήκαμε τη LABORA, μια ομάδα ανθρώπων που πραγματικά θέλει να σε βοηθήσει να καλύψεις τα “υπαρξιακά” σου κενά, να βρεις τον εαυτό σου, να βγεις από το λαβύρινθο και να ανακαλύψεις αυτό που πραγματικά σου αρέσει να κάνεις.

Άλλωστε, η δουλειά μας είναι η μισή μας ζωή, γι’ αυτό και πρέπει να τη διαλέξεις με βάση αυτό που θα σε κάνει χαρούμενο ακόμη και σε μια δύσκολη μέρα, κάτι που θα χάνεσαι μέσα σε αυτό και δεν θα έχεις την αίσθηση του χρόνου και χώρου, μια δουλειά που δεν θα βαριέσαι και κάθε φορά που θα πετυχαίνεις κάτι σημαντικό, θα νιώθεις σαν τον Superman, έστω και αν κάθεσαι σε μια καρέκλα γραφείου. 

Μια επίσκεψη λοιπόν, στη LABORA θα σε βοηθήσει σε αυτό. Μπορεί η πρώτη σου σκέψη να είναι ότι “ένας μεγάλος” με ύφος ξερόλα θα κάθεται και θα σου λέει τι να κάνεις και τι όχι, αλλά πραγματικά δεν έχει καμία σχέση με αυτό που φαντάζεσαι. 

Στη LABORA υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να σε βοηθήσουν ουσιαστικά χωρίς να σε κουράσουν και όχι να λένε κουνώντας επιδεικτικά το χέρι γενικούρες και κονσερβοποιημένες εκφράσεις, που πιθανότατα έχεις ακούσει στο Σ.Ε.Π του σχολείου.
Πολύ σύντομα, αρχικά θα συμπληρώσεις μερικά τεστ δεξιοτήτων, κλίσεων και ενδιαφερόντων -δεν έχουν καμία σχέση φυσικά με τα τεστ του σχολείου- για να έχει η ομάδα της LABORA μια πρώτη εικόνα για σένα. Δεν υπάρχει σωστή και λάθος απάντηση. Στη συνέχεια, θα κάνεις μια συζήτηση με έναν από τους συμβούλους, ο οποίος θα σε βοηθήσει να φέρεις στην επιφάνεια αυτό που πραγματικά έχεις μέσα σου και δυσκολεύεσαι να αναγνωρίσεις μόνος σου και τελικά να ανακαλύψετε μαζί αυτά που θα σου άρεσαν να κάνεις.

Ο ιδρυτής της LABORA και πρώην συνιδρυτής της συμβουλευτικής εταιρείας σταδιοδρομίας E-EMPLOY, Κωνσταντίνος Κότιος, με 15ετή εμπειρία στο χώρο του επαγγελματικού προσανατολισμού, μαζί με την ομάδα του θα σου δείξει το δρόμο για να κάνεις μια καλή δυνατή αρχή και να πάρεις τη σωστή απόφαση για σένα. Όταν βρείτε μαζί ό,τι σε γεμίζει, θα σου δώσει και ό,τι περαιτέρω πληροφορία χρειάζεσαι σχετικά με τις σχολές που σου τραβούν το ενδιαφέρον και σου αρέσουν, αλλά τις επαγγελματικές ευκαιρίες που έχουν. 

Αν λοιπόν, πηγαίνεις Γ’ Γυμνασίου, Α ή Β Λυκείου και ψάχνεσαι με το τι θα κάνεις στη ζωή σου, απευθύνσου στη LABORA.

Και να θυμάσαι ότι όταν τελειώνει το σχολείο, αρχίζει το πραγματικό παιχνίδι, γιατί η δουλειά δεν είναι αγγαρεία όταν κάνεις αυτό που πραγματικά σου αρέσει και σε κάνει ευτυχισμένο. Κάθε νέα μέρα θα σου φαίνεται σαν μια καινούργια πίστα με νέες προκλήσεις και δεν θα θες να σταματήσεις να ανεβαίνεις level!

Περισσότερες πληροφορίες, καθώς και τρόπους επικοινωνίας θα βρεις εδώ 

 

Πώς να βρεις αυτό που πραγματικά γουστάρεις να κάνεις “όταν μεγαλώσεις”
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top