Daily Yang

Πώς να ξεπεράσεις το Πανελλήνιο σοκ!

Το έχω ξαναπεί, η περίοδος των Πανελληνίων θυμίζει αρκετά εγκυμοσύνη. Κρατάει 9 μήνες, τρως πολύ, παίρνεις κιλά, έχεις άγχος και όλοι τρέχουν από πίσω σου. Πιθανότατα, αν ετοιμάζεσαι να δώσεις Πανελλήνιες θα έχεις κουραστεί να ακούς τη φράση «βρισκόμαστε σε τελική ευθεία». Ίσως και να βιάζεσαι να τελειώσουν οι εξετάσεις, ώστε να αποβάλεις το άγχος σου. Ελπίζω το άρθρο αυτό να σε βοηθήσει να βιώσεις καλύτερα την όλη κατάσταση.

Η δική μου εμπειρία:

Ήταν τέλη Φλεβάρη του 2014 όταν αποφάσισα να στρωθώ στο διάβασμα για τις Πανελλαδικές, αρκετά αργά όπως θα παρατηρούσε κανείς. Σε μια κρίση αισιοδοξίας, όμως δεν το έβαλα κάτω και πίστεψα ότι μέχρι την έναρξη των εξετάσεων θα κατάφερνα να ολοκληρώσω την ύλη. Με έναν καφέ στο χέρι – τον οποίο ξαναγέμιζα ανά 2 ώρες – και με ένα υπογραμμιστικό στο άλλο, πέρασα τους επόμενους μήνες μελετώντας, αποστηθίζοντας, τρώγοντας και γκρινιάζοντας.

Την ημέρα πριν τις Πανελλήνιες οι οδηγίες ήταν σαφείς «Μη διαβάσετε το βράδυ. Μη ξενυχτήσετε. Κοιμηθείτε καλά και νωρίς». Φυσικά δε μπόρεσα να αντισταθώ σε μια επανάληψη. Κλείνοντας τα βιβλία ένιωσα επίπεδα του στρες μου να χορεύουν μακαρένα. Παρ΄όλα αυτά, τα τηλέφωνα από φίλους και συγγενείς δε με αγχωσαν παραπάνω. Για την ακρίβεια, ήταν όμορφο που μέσα στις δικές τους έγνοιες είχαν καταχωρήσει και τη δική μου σημαντικη μέρα.

Το βράδυ οι γονείς μου πρότειναν να πάμε μια βραδινή βόλτα στον Λυκαβηττό, πράγμα που αποδείχθηκε σωτήριο για την ψυχική μου ηρεμία. Η θεα της νυχτερινής Αθήνας από ψηλά λειτούργησε σαν οπτικό ζάναξ για μένα εκείνη τη δύσκολη νύχτα το Μάη.

Συμβουλές για τις Πανελλήνιες:

1. Βάλε πρόγραμμα: Ακούγεται τετριμμένο, αλλά τα πάντα είναι πρόγραμμα κι η τήρηση του πρέπει να γίνεται με επιμονή, σοβαρότητα κι υπευθυνότητα. Διαμόρφωσε το πρόγραμμα ανάλογα με τις δικές σου ανάγκες.

2. Μη ξεχνάς τα διαλείμματα: Σε στιγμές διαρκούς άγχους τείνουμε να γινόμαστε πολύ σκληροί με τους εαυτούς μας, σφίγγοντας τα λουριά πολύ παραπάνω από ότι πρέπει. Μη ξεχνάς να κάνεις μικρά, τακτικά διαλείμματα μεταξύ των ωρών μελέτης. Μην προσπερνάς τη χαλάρωση για να κερδίσεις περισσότερη ώρα διαβάσματος, αφού δε θα καταφέρεις να δώσεις στον εαυτό σου τον απαραίτητο χρόνο να καταγράψει όσα μαθαίνεις.

3. Απασχόλησε το μυαλό σου: Θα υπάρξουν στιγμές που θα νιώσεις πως αυτό που σε καταβάλει είναι μεγαλύτερο απ΄ότι μπορείς να διαχειριστείς. Σταμάτα τις δυσοίωνες σκέψεις και πριν καν γεννηθούν βρες κάτι που σε χαλαρώνει. Μίλα στο τηλέφωνο, πήγαινε μια βόλτα, μπες λίγο facebook, ο,τιδήποτε αρκεί να μη βγεις πολύ εκτός προγράμματος.

4. Νερό, διατροφή και άλλα τέτοια: Μην παραμελείς τον εαυτό σου. Δε φτάνει μόνο να τρως, πρέπει να τρως σωστά. Εμένα με βοήθησαν τα φρούτα, οι ξηροί καρποί, οι σαλάτες, τα δημητριακά και η σοκολάτα. Επίσης, είχα προμηθευτεί βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής. Τέλος, να κρατάτε ένα μπουκάλι νερό πάντα κοντά τας.

5. Κανένα σερί (!): Αυτό ήταν το φάουλ μου όταν έδινα Πανελλήνιες. Πίεσα τον εαυτό μου να λειτουργεί με ταχύτητες ρομπότ, παραμένοντας ξύπνια και διαβάζοντας για 18ωρα. Ανεξαρτήτως του τι σε συμβουλεύουν εκπαιδευτικοί και φίλοι, μη μείνεις ξύπνιος ούτε για μια μέρα. Είναι καταστροφικό για τη ψυχοσωματική σου υγεία και τις αποδόσεις σου στα μαθήματα. Εμένα με βοηθά αρκετά όταν έχω αϋπνίες ένα ζεστό τσάι και λίγες σταγόνες βαλεριάνα.

6. Μη γίνεις ο εχθρός σου: Συχνά όποτε βρισκόμαστε μπροστά από μια αγχωτική κατάσταση, έχουμε την τάση να παίζουμε σαν τρέιλερ στο μυαλό μας το worst case scenario. Αυτή είναι μια ύπουλη διαδικασία του εγκεφάλου μας, την οποία πρέπει να μάθουμε να ελέγχουμε πριν μας κυριέψει. Αντί, λοιπόν, να σκέφτεσαι όλα τα αρνητικά, γιατί δε σκέφτεσαι τα θετικά με κάθε λεπτομέρεια; Σκέψου το best case scenario, πώς δηλαδή να πάνε τα πράγματα. Ακόμη κι αν δε συμβούν όλα όπως τα φαντάστηκες, σίγουρα θα έχεις καταφέρει να διαχειριστείς καλύτερα το άγχος σου, κι αυτό είναι μεγάλη μαγκιά.

7. Φίλοι και οικογένεια στο πλευρό σου: Οι Πανελλαδικές, όπως και κάθε άλλη προσωπική μάχη, γίνονται πιο εύκολες με την κατάλληλη παρέα, η οποία δε σε αποπροσανατόλιζει από τους στόχους σου και δε σε αποθαρρύνει. Φίλοι και συγγενείς πρέπει να σου σταθούν τουλάχιστον τις 2 βδομάδες των εξετάσεων. Αν θεωρείς πως δε σε καταλαβαίνουν όσο θα ήθελες, μίλα τους για τους φόβους σου και τις φιλοδοξίες σου. Δώσε τους να διαβάσουν αυτό το κείμενο αν θες.

Όλα θα πάνε καλά!

Εμψύχωσε τον εαυτό σου περισσότερο και συχνότερα από ποτέ, περιποιήσου τον, γεμισέ τον από το πρωί μέχρι το βράδυ με θετικές σκέψεις κι αυτός θα στο ανταποδώσει.

Πώς να ξεπεράσεις το Πανελλήνιο σοκ!
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top