Daily Yang

Πόσα ενεργειακά ποτά μπορεί να καταναλώσει με ασφάλεια ένας ενήλικας

1.Ένας υγιής ενήλικας μπορεί να καταναλώσει με ασφάλεια 5 κουτιά ενεργειακού ποτού (5×250 ml) τη μέρα 

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (ΕΑΑΤ) πραγματοποίησε έρευνα σε 66.531 άτομα, προκειμένου να εξάγει συμπεράσματα για την ασφάλεια κατανάλωσης καφεΐνης και τις πιθανές αλληλεπιδράσεις της με άλλα συστατικά. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη το 2015, η ημερήσια κατανάλωση καφεΐνης έως και 400mg, δηλαδή ποσότητα ίση με αυτή που περιέχουν 5 συσκευασίες ενεργειακού ποτού των 250ml, δεν προκαλεί ανησυχία για την ασφάλεια ενός υγιούς ενήλικα.

  1. Ένα υγιές άτομο μπορεί να καταναλώσει με ασφάλεια δύο συσκευασίες ενεργειακού ποτού των 250ml ταυτόχρονα

Σύμφωνα με την έρευνα της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων, οι μονές δόσεις καφεΐνης έως 200mg δεν προκαλούν ανησυχία ως προς την ασφάλεια πρόσληψής τους. Μάλιστα, η ίδια ποσότητα δεν επηρεάζει την αρτηριακή πίεση, την κυκλοφορία του αίματος στο μυοκάρδιο, τη θερμοκρασία του σώματος και τα επίπεδα νερού στον οργανισμό, ενώ δεν επηρεάζει ούτε τις επιδόσεις όσων αθλούνται.

  1. Ένας υγιής ενήλικας μπορεί να καταναλώσει ενεργειακό ποτό μαζί με αλκοόλ

Σύμφωνα με την έρευνα, ούτε κάποιο από τα υπόλοιπα συστατικά των ενεργειακών ποτών (π.χ. ταυρίνη, D-glucurono-γ-lactone), ούτε το αλκοόλ έχουν αρνητικές επιπτώσεις αν συνδυαστούν με την καφεΐνη.

  1. Τα ενεργειακά ποτά περιέχουν πάντα την ίδια ακριβώς ποσότητα καφεΐνης:

Κάθε συσκευασία ενεργειακού ποτού περιέχει μια συγκεκριμένη ποσότητα καφεΐνης, ώστε οι καταναλωτές να γνωρίζουν ακριβώς πόση καφεΐνη λαμβάνουν ανά μερίδα, γεγονός που διευκολύνει όσους προσέχουν την ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης. Με την κατανάλωση καφέ δεν έχουμε στη διάθεση μας τέτοια δεδομένα, καθώς η ποσότητα της καφεΐνης σε κάθε φλυτζάνι καφέ μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τη μέθοδο παρασκευής του.

5. Τα ενεργειακά ποτά ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και την ικανότητα συγκέντρωσης

Αρκετές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι τα ενεργειακά ποτά ενισχύουν πράγματι τις λειτουργίες του εγκεφάλου όπως τη μνήμη, τη συγκέντρωση και το χρόνο αντίδρασης, ενώ παράλληλα μειώνουν την πνευματική κόπωση.

  1. Τα ενεργειακά ποτά βελτιώνουν τον χρόνο αντίδρασης:

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα ενεργειακά ποτά που περιέχουν βιταμίνες και ταυρίνη επιδρούν θετικά στη συμπεριφορά. Σε μελέτη κατά την οποία οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν ένα ενεργειακό ποτό με καφεΐνη (75mg) και ζάχαρη, παρατηρήθηκε ότι τα επίπεδα ενέργειας και ο χρόνος αντίδρασής τους βελτιώθηκαν σημαντικά. Στο πείραμα προσομοίωσης οδήγησης έλαβαν μέρος 11 εθελοντές, σε κατάσταση κόπωσης. Μετά την κατανάλωση ενός ενεργειακού ποτού, παρατηρήθηκε ότι ο χρόνος αντίδρασης και η ικανότητά τους να παραμένουν εντός λωρίδας βελτιώθηκε σημαντικά με την επίδραση αυτή να εξακολουθεί να ισχύει μέχρι και για 2 ώρες από την κατανάλωση του ενεργειακού του ποτού.

  1. Τα ενεργειακά ποτά δίνουν ενέργεια και βοηθούν στην καταπολέμηση της κόπωσης:

Η κατανάλωση ενεργειακών ποτών αυξάνει την εγρήγορση, μειώνει την κούραση και μας κάνει πιο παραγωγικούς. Η καφεΐνη διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλεί αναζωογόνηση. Πολλές έρευνες που χρησιμοποιούν προσομοιωτές οδήγησης έχουν δείξει ότι τα ενεργειακά ποτά βελτιώνουν την ποιότητα της οδήγησης και μειώνουν την υπνηλία ακόμη και σε οδηγούς που έχουν κοιμηθεί ελάχιστες ώρες.

  1. Τα ενεργειακά ποτά είναι διαθέσιμα σε πληθώρα γεύσεων

Σε όσους δεν αρέσει η γεύση του καφέ ή του τσαγιού, τα ενεργειακά ποτά φαίνεται πως είναι η τέλεια επιλογή, καθώς διατίθενται σε πληθώρα μοναδικών γεύσεων.

  1. Τα ενεργειακά ποτά δίνουν τη δυνατότητα επιλογής προϊόντων με μηδέν θερμίδες:

Ο σκέτος καφές δεν περιέχει καθόλου θερμίδες, αλλά πολύ λίγοι άνθρωποι φαίνεται να τον προτιμούν έτσι. Οι περισσότεροι προσθέτουν ζάχαρη, γάλα ή κρέμα, τα οποία εν τέλει μετατρέπουν τον καφέ σε ένα πρωινό ρόφημα πλούσιο σε θερμίδες. Υπάρχει, ωστόσο, μια μεγάλη ποικιλία ενεργειακών ποτών με μηδενικές θερμίδες, τα οποία, εκτός από καφεΐνη, περιέχουν και ουσίες ωφέλιμες για τον οργανισμό, όπως βιταμίνες.

  1. ΜΠΟΡΕΙΣ να καταναλώσεις καφεΐνη το απόγευμα

Προληπτικά, μερικοί άνθρωποι αποφεύγουν την κατανάλωση καφεϊνούχων ροφημάτων και ποτών το απόγευμα, προκειμένου να αποφύγουν παρενέργειες όπως η αϋπνία και οι διαταραχές ύπνου. Ο μύθος αυτός, όμως, είναι αβάσιμος. Το ανθρώπινο σώμα επεξεργάζεται την καφεΐνη σχετικά γρήγορα. Οι επίδραση της καφεΐνης, η οποία γίνεται αντιληπτή σχεδόν αμέσως μετά την κατανάλωσή της, έχει αρκετά μικρή διάρκεια. Μέσα σε περίπου 4-5 ώρες από την κατανάλωσή της, το ήπαρ, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διάσπασή της καφεΐνης, έχει ήδη επεξεργαστεί τη μισή ποσότητα από εκείνη που έχει εισέλθει στον οργανισμό και έπειτα από 8 ώρες έχει διασπάσει το 75%.

  1. Η καφεΐνη βελτιώνει τη σωματική και διανοητική απόδοση.

Χάρη στην περιεκτικότητα σε καφεΐνη και ταυρίνη, τα ενεργειακά ποτά αυξάνουν τη σωματική και νοητική απόδοση, προσφέρουν αναζωογόνηση, περισσότερη ενέργεια και δύναμη.

Παρά τα γεγονότα, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν λανθασμένα να πιστεύουν ότι τα ενεργειακά ποτά είναι επιβλαβή. Αυτό οφείλεται κυρίως σε άρθρα με ροπή προς την υπερβολή που αναφέρουν ότι όσοι καταναλώνουν ενεργειακά ποτά βιώνουν υπερένταση λόγω της περιεκτικότητας σε καφεΐνη στα προϊόντα αυτά. Ωστόσο, οι καλύτερα ενημερωμένοι, γνωρίζουν ότι ένας καφές περιέχει ακριβώς την ίδια ποσότητα καφεΐνης με ένα ενεργειακό ποτό 250ml (ο καφές φυσικά δεν υφίσταται την ίδια κατακραυγή) και ότι η καφεΐνη μπορεί να εμπεριέχεται στη σόδα, στο τσάι ή ακόμη και στη σοκολάτα… Πολλά άρθρα, σε μια προσπάθεια να τραβήξουν την προσοχή, συχνά καταλήγουν σε συμπεράσματα χωρίς να εξετάζουν τα γεγονότα, οπότε και παραπλανούν τους καταναλωτές. Ένα άτομο που βιώνει τις παρενέργειες που αναφέρουν, θα πρέπει να έχει καταναλώσει πολύ περισσότερα από ένα απλό ενεργειακό ποτό, να έχει κάνει κατάχρηση κάποιου φαρμάκου για παράδειγμα.

Επιπλέον, οι εταιρείες ενεργειακών ποτών περιλαμβάνουν πάντοτε προειδοποιήσεις στις συσκευασίες των προϊόντων τους, ώστε να ενημερώσουν τους πιθανούς καταναλωτές ότι, όπως με όλα τα προϊόντα, η υπεύθυνη κατανάλωση είναι το κλειδί! Έτσι, επιστημονικά πειράματα έχουν δείξει ότι ακόμη και η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να αποβεί μοιραία για κάποιους.

Πόσα ενεργειακά ποτά μπορεί να καταναλώσει με ασφάλεια ένας ενήλικας
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top