Κοινωνικά

Πόσα μπορείς να αλλάξεις μέσα από τον εθελοντισμό και πώς μπορεί να σε αλλάξει

Εθελοντισμός, πράξη υψίστης συναισθηματικής νοημοσύνης και ταπεινότητας. Συνδυασμένη στο μυαλό όλων μας με οργανώσεις και εκστρατείες που καταλήγουν να κατηγορούνται για εκμετάλλευση του κοινού. Τόσο ο σημερινός τρόπος ζωής μας, όσο κι η καθημερινή μας αλλοτρίωση, έχουν συμβάλει ενεργά στο να μην μας απασχολεί το τι γίνεται γύρω μας. Ο κόσμος ψυχορραγεί και το περιβάλλον καταστρέφεται. Κι εσύ που είσαι μέσα σε όλο αυτό;

Ο εθελοντισμός είναι μια πράξη που δε χρειάζεται να ξέρει κανείς, εκτός από εσένα ότι την κάνεις. Είναι κάτι για εσένα και για όσους σε έχουν ανάγκη. Να ξεκινήσω από τα κλισέ; Θα ξεκινήσω! Δώσε κάτι από το μέσα σου, αίμα. Ναι, παιδιά! Αυτό που για εμάς είναι δεδομένο για κάποιους δεν είναι καθόλου. Εσύ που μπορείς, άσε τον φόβο κατά μέρους και πήγαινε να βοηθήσεις.

Δώσε τον χρόνο σου. Προφανώς δε το εννοώ κυριολεκτικά! Χάρισε λίγο από τον ελεύθερο χρόνο σου, μια φορά τη βδομάδα ή έστω μια φορά το μήνα, να επισκεφτείς ανθρώπους σε οίκους, νοσοκομεία ή σε όποιο άλλο κέντρο είναι κοντά σου. Θα δώσεις κάτι λίγο με το να τους κάνεις λίγη παρέα, αλλά εμπιστεύσου με, αυτά που θα πάρεις πίσω θα είναι απείρως πολλά και θα σου δώσουν απίστευτη δύναμη να συνεχίσεις την δύσκολη καθημερινότητα σου.

Εθελοντισμός αλλιώς; Βέβαια! Μην πετάς τίποτα. Η τελευταία μερίδα φαγητού που εσύ δεν θες να φας την επόμενη μέρα είναι άκρως πολύτιμη για κάποιον άλλο. Οι επιλογές πολλές, βάλε το φαγητό σε λίγο αλουμινόχαρτο σε μια καθαρή σακούλα και δώσε την σε κάποιον που ξέρεις ότι την έχει ανάγκη. Αν δεν ξέρεις κανέναν, άσ΄την δίπλα σε έναν κάδο (σε προστατευμένο σημείο!) ή ακόμα και σε έναν «τοίχο καλοσύνης».

Να είσαι σίγουρος πως κάποιος θα βρεθεί να σε ευχαριστήσει, ακόμα κι αν δεν τον δεις ποτέ. Πράξη που δεν απαιτεί την φυσική σου παρουσία ούτε καν τον χρόνο σου. Το ίδιο ισχύει για τα ρούχα και για άλλα χρήσιμα αντικείμενα που εσύ για διάφορους λόγους δεν έχεις ανάγκη πλέον. Αγόρασε εφημερίδα δρόμου από παλόνιδιους πωλητές. Έσοδα πάνε για να ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι με αξιοπρέπεια.

Περπατάς και ένα κάρο ζητιάνοι περνούν από δίπλα σου, χωρίς πλέον να μπορείς να ξεχωρίσεις ποιος σου λέει αλήθεια και ποιος όχι. Αρνείσαι να δώσεις χρήματα, κι εδώ θα συμφωνήσω μαζί σου. Μπορείς όμως να αγοράσεις λίγο φαγητό και λίγο νερό για εκείνους και απλώς να τους το προσφέρεις. Ακόμα και η προσφορά σου στο περιβάλλον μπορεί να γίνει βάζοντας μια ακόμα σακούλα δίπλα στα σκουπίδια σου, για να πετάς αυτά που ανακυκλώνονται. Έτσι, απλά και χωρίς κόπο.

Εκεί που θέλω να καταλήξω μέσα από όλα τα παραπάνω είναι πως ο εθελοντισμός δεν είναι κάτι που μπορείς να κάνεις μόνο μέσα από τις οργανώσεις. Κάνε το με τον δικό σου τρόπο, μπορεί να είναι ξεχωριστός, αλλά πάντα θα είναι πολύτιμος. Η προσφορά σου είναι απαραίτητη και θα εκτιμηθεί, ακόμα κι αν το κάνεις μόνος σου. Αρκεί να το θες. Άσε, λοιπόν, την δικαιολογία της έλλειψης χρόνου και την δυσπιστία σου απέναντι στις διάφορες οργανώσεις και κάνε το με τον δικό σου ξεχωριστό τρόπο. Πού ξέρεις; Μπορεί να σου γεννηθούν ιδέες που κανείς μας δεν έχει σκεφτεί.

Πόσα μπορείς να αλλάξεις μέσα από τον εθελοντισμό και πώς μπορεί να σε αλλάξει
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top