Κοινωνικά

Πόσο εμπνέουν οι super ηρωίδες τα νεαρά κορίτσια;

Πρότυπα και προσωπικοί ήρωες. Όλοι έχουμε όσο κι αν θέλουμε να το κρατάμε κρυφό, ακόμα κι από τον ίδιο μας τον εαυτό μερικές φορές. Είναι εκείνα τα πρόσωπα αναφοράς που έχεις για να παίρνεις ιδέες και δύναμη, ώστε να προχωρήσεις παρακάτω όταν δεν είσαι και στα καλύτερα σου. Άλλοι έχουν κάποιον διάσημο, άλλοι έχουν τη μαμά τους, κι άλλοι πάλι νομίζουν ότι δεν έχουν κανέναν. Οι επιλογές μας ποτέ δεν είναι τυχαίες, ακόμα κι εδώ ισχύει το ίδιο. Όχι, δεν ανήκεις μέσα στη μάζα επειδή έχεις τα ίδια πρότυπα με τον μισό πλανήτη. Ο καθένας επιλέγει για τους δικούς του λόγους ποιος θα αποτελεί για εκείνον το επίκεντρο των επιλογών του.

Έρευνες στην Αμερική (μα που αλλού;), έδωσαν επιστημονικά στο κοινό να καταλάβει για ποιους λόγους έχουμε πρότυπα και γιατί μας είναι τόσο αναγκαία. Ρωτώντας, λοιπόν, περίπου 2.500 άτομα ηλικίας 10-19 ετών, περίπου το 90% υποστήριξαν πως οι σούπερ ήρωες των ταινιών που παρακολουθούν αποτελούν θετικά πρότυπα. Τους δίνουν δηλαδή δύναμη, αυτοπεποίθηση, έμπνευση και γενναιότητα να προχωρήσουν και να προσπαθήσουν για περισσότερα. Η αλήθεια είναι πως σε τηλεόραση και κινηματογράφο η αναλογία γυναικείων και αντρικών προτύπων δεν είναι η ίδια. Κι αυτό ήταν κάτι που σχολιάστηκε στην έρευνα και από τα δύο φύλα.

Τα ίδια άτομα που πήραν μέρος στην προηγούμενη έρευνα, απάντησαν πως τα γυναικεία πρότυπα στις επιστημονικής φαντασίας ταινίες είναι απείρως λιγότερα από τα αντρικά. Ενώ, επίσης, υποστηρίχθηκε πως και τα ήδη υπάρχον πρότυπα χρήζουν βελτίωσης.

Σε αυτό δε θα διαφωνήσω καθόλου! Οι ήδη υπάρχουσες σούπερ ηρωίδες δεν είναι 100% ισχυρές προσωπικότητες και πάντα κρύβουν από πίσω τους μια ανδρική παρουσία, παρά το γεγονός πως στην πραγματική ζωή μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Με άλλα λόγια, τα κορίτσια που πήραν μέρος δήλωσαν πως έχουν ανάγκη για την δημιουργία νέων γυναικείων ηρώων με πιο ισχυρές προσωπικότητες.

Κατά την ταπεινή μου άποψη, σαν κοριτσάκι κι εγώ, δηλώνω πως θα έπρεπε να υπάρχει αφθονία προτύπων για τα νέα κορίτσια. Σε έναν κόσμο που όσο και να θέλει να προοδέψει, η ανδροκρατία επικρατεί, οι κοριτσίστικες προσωπικότητες έχουν ανάγκη από την έκθεση σε περισσότερες σούπερ-γυναίκες. Αν δεν βλέπεις κάτι, πώς μπορείς να γίνεις αυτό;

Η δημιουργία νέων χαρακτήρων θα συμβάλει στην νέα γενιά γυναικών. Είναι δύσκολο κανείς να διαφωνήσει με τα παραπάνω αν αναλογιστεί πόσο μεγάλη επιρροή έχουν τα τηλεοπτικά πρότυπα στα νέα κορίτσια. Τόσο η στιλιστική μόδα, όσο και ο χαρακτήρας τους, αλλάζει ανάλογα με το τι κινείται την περίοδο εκείνη στην αγορά.

Δεν υποστηρίζω πως πρέπει να γίνεσαι ίδιος με το πρότυπο σου και να μην έχεις την δική σου προσωπικότητα. Θα πρέπει όμως, τα στοιχεία που αποτελούν την προσωπικότητα σου και την ιδιοσυγκρασία σου να προέρχονται από ισορροπημένες και ολοκληρωμένες προσωπικότητες.

Πόσο εμπνέουν οι super ηρωίδες τα νεαρά κορίτσια;
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top