Κοινωνικά

Πόσο σημαντικός είναι ο επαγγελματικός προσανατολισμός για τα πρώτα σου βήματα

Η εποχή έφτασε! Διάβασες, έγραψες, τελείωσες και τώρα θα σου δώσουν αυτό το μεγάλο χαρτί με τα άπειρα κουτάκια που θα πρέπει να επιλέξεις με τι θες να ξεκινάει η ημέρα σου για όλη την υπόλοιπη ζωή σου. Τι είναι εκείνο, δηλαδή που θα σου αποφέρει κέρδος, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να αφιερώνεις και 8 ώρες από το 24ωρο σου. Ευκολάκι; Δεν νομίζω! Πόσο σίγουρος είσαι ότι αυτό για το οποίο σου είπαν πως αξίζεις είναι εκείνο που πραγματικά θες και θα σε κάνει χαρούμενο;

Μεγάλο το ρίσκο για μια απόφαση ζωής και η πείρα σου δεν είναι τόσο μεγάλη για να ανταποκριθεί. Με αφορμή μια ομιλία του Σπύρου Μιχαλούλη, που έγινε στο TEDxAUEB αλλά πρόσφατα κι εγώ ανακάλυψα, έχω να σου πω πως η λύση στην κάθε σου αμφιβολία είναι ο επαγγελματικός προσανατολισμός. Πρόκειται για ανθρώπους που με γνώση κι εμπειρία πάνω σε όλα εκείνα που σε κάνουν να αμφιταλαντεύεσαι, θα σε κατατοπίσουν, θα σε ενημερώσουν και θα σε οδηγήσουν να βρεις την σχολή εκείνη που είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τα δικά σου. Μέσα από συζήτηση, ενημέρωση και κάποια τεστ θα βοηθηθείς, ώστε να πάρεις την σωστή απόφαση και να επιλέξεις τα σωστά κουτάκια με απώτερο σκοπό να μην χτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο.

Όσο πιο νωρίς ξεκινήσεις να κάνεις επαγγελματικό προσανατολισμό, τόσο πιο καλό θα είναι το τελικό αποτέλεσμα για έναν και μόνο λόγο: θα έχεις εξαρχής έναν στόχο. Θα ξέρεις γιατί αξίζει να διαβάζεις, γιατί αξίζει να αφιερώσεις χρόνο να λύνεις ασκήσεις από το να είσαι έξω βόλτα με φίλους και να διασκεδάζεις. Κάτι πολύ σημαντικό που θα σε βοηθήσουν να μάθεις, είναι πώς να εστιάζεις πάνω στο σωστό θέμα που ζεις κάθε φορά. Τι εννοώ; Τίποτα περισσότερο από το να μην νιώθεις τύψεις που δεν διαβάζεις όταν είσαι με τους φίλους σου ή να σκέφτεσαι τους φίλους σου, όταν διαβάζεις. Παραδέξου το! Κι εσύ, κι εγώ και όλοι μας, το έχουμε κάνει.

Ο επαγγελματικός προσανατολισμός δεν είναι ένα μαθηματάκι του σχολείου για να κάνεις «κενό». Είναι εκείνη η ώρα που πρέπει να εστιάσεις περισσότερο από όλα σε εσένα. Αξιοποίησε την ευκαιρία που δεν είχαν οι άλλοι και πάρε εσύ τις αποφάσεις για την ζωή σου. Μην επιτρέψεις σε κανέναν άλλο, ούτε καν στους ίδιους σου τους γονείς να επιλέξουν τι είναι εκείνο που θα κάνεις εσύ για μια ζωή. Όλοι θα πουν την άποψη τους, όλοι θα συμβουλέψουν και όλοι στην πραγματικότητα θα έχουν δίκιο. Αλλά στο τέλος η απόφαση είναι δική σου, όπως και η επιτυχία. Πάρε την μόνος σου! Αυτό φυσικά, ισχύει και για όλους εκείνους που έκαναν το λάθος και προσπαθούν να κάνουν στροφή στις επιλογές τους. Μην αφήνεις τίποτα στην τύχη του, στην δική σου ζωή!

Πόσο σημαντικός είναι ο επαγγελματικός προσανατολισμός για τα πρώτα σου βήματα
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top