Daily Yang

Ψάχνεις δουλειά ή υποτροφία; Η στρατηγική των 5 βημάτων

Στην Ελλάδα των τελευταίων χρόνων, οι περισσότεροι από μας έχουμε περάσει αμέτρητες ώρες αγωνιώδους αναζήτησης, νέας δουλειάς, υποτροφίας ή επιδότησησης για την επιχείρησή μας. Πώς νοιώθεις όταν βλέπεις σε αγγελία τη δουλειά ή την υποτροφία των ονείρων σου; Πόσο δυνατά χτυπάει η καρδιά σου γεμάτη ελπίδα κάθε φορά που σε καλούν σε μια συνέντευξη; Πόσες φορές έχεις προετοιμαστεί για σωστό pitching σε investors;

Εγώ πολύ και πολλά σε όλα τα παραπάνω! Είχα συμπληρώσει πολλές αιτήσεις για υποτροφίες, για εκπαιδευτικά ταξίδια, για διαγωνισμούς επιχειρηματικότητας και καινοτομίας. Στις αρχές αυτές οι προσπάθειες είχαν μικρό ποσοστό επιτυχίας είναι η αλήθεια. Άλλοτε είχα το σθένος να συνεχίσω με μεγαλύτερο πείσμα και άλλοτε, απλά ήθελα να τα παρατήσω.

Ήταν βλέπεις ο εύκολος δρόμος να πω «Εντάξει, προσπάθησα, δεν βγήκε, τι να κάνουμε;». Βέβαια, σήμερα ξέρω τι πρέπει να κάνεις επακριβώς για να ξεχωρίσει η αίτησή σου, το βιογραφικό σου, το cover letter σου! Έχω πάθει, έχω μάθει και πλέον έχω ποσοστό επιτυχίας υψηλό έως και 90%-95% στις αιτήσεις μου!

Ναι, η κατάσταση μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη εκεί έξω και πολύ ανταγωνιστική. Όμως υπάρχουν απλά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να είναι η αίτηση σου η επικρατέστερη.

Βημα 1 – Ξεχωριζω απο το πληθος

Μη ξεχνάς ότι για κάθε θέση αποστέλλονται εκατοντάδες αιτήσεις. Πρέπει να κερδίσεις την προσοχή αυτού που τις αξιολογεί. Καθώς συντάσσεις την υποψηφιότητα σου, προσπάθησε να είσαι αυθεντικός, ειλικρίνης, να είσαι ο εαυτός σου. Αυτός είναι ο καλύτερος και ασφαλέστερος τρόπος για να ξεχωρίσεις από το πλήθος και να μην καταλήξεις στο καλάθι των αχρήστων.

Βημα 2 – Ιστορια μου, «αμαρτια μου»

Ο καθηγητής Harari στο βιβλίο του Sapiens, διηγείται πως η δύναμη που είχαν οι ιστορίες, έκαναν τους Neanderthal να επιβιώσουν. Οι Neanderthals δεν ήταν οι πιο μεγαλόσωμοι, οι πιο δυνατοί, ούτε καν οι πιο έξυπνοι. Χρησιμοποίησαν όμως ιστορίες, οι οποίες έδεναν τις ομάδες μεταξύ τους και έτσι τους βοήθησαν να επιβιώσουν μόνο αυτοί!

Τι σε κάνει να πιστεύεις πως δεν λειτουργούν τα πράγματα έτσι και σήμερα; Μια τυπική συνοδευτική επιστολή, με χρονικές περιόδους, επαγγελματικούς τίτλους και καθήκοντα, περνά παγερά αδιάφορη. Μίλα για τα όνειρα σου, για το τι έχεις προσφέρει μέχρι σήμερα, εξήγησε τους γιατί αυτό είναι το κατάλληλο επόμενο βήμα για΄σένα. Κάντους μέρος της ιστορίας σου.

Βημα 3 – Συνδετικος κρικος

Προσπάθησε να συνδέσεις την τωρινή σου κατάσταση με όσα προσφέρονται από τους μελλονικούς εργοδότες σου ή investors σου. Αυτό θα είναι ο συνδετικός σου κρίκος για να παρέχεις μεγαλύτερη προσφορά.

Βημα 4 – Οραμα

Περιέγραψε με ένταση και πάθος το μέλλον σου. Αν πιστεύεις ότι αυτή η ευκαιρία για δουλειά, σπουδές, χρηματοδότηση μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή και εσύ με την σειρά σου να βοηθήσεις άλλες ζωές προς το καλύτερο, τότε δε μένει παρά να είσαι αληθινός και να το πεις!

Βημα 5 – Αν δεν

Ξέρω, δε θες ούτε να το σκέφτεσαι, αλλά τι θα γίνει αν δε σε επιλέξουν; Θα είσαι μόνο εσύ ο χαμένος της υπόθεσης; Κάνοντας επίκληση στο συναίσθημα και στη λογική, απαρίθμησε τις «απώλειες» για εσένα, αλλά και την εταιρία-πανεπιστήμιο-επενδυτή στην περίπτωση που δεν είσαι εσύ η τελική επιλογή.

Θέλεις να δεις τη ζωή σου να αλλάζει; Αν ναι, δες πιο αναλυτικά τα βήματα κάνοντας κλικ εδώ! Είναι το καλύτερο βίντεο μας μέχρι σήμερα!

Κι εάν θεωρείς και εσύ πως η γνώση είναι δύναμη και το να μαθαίνουμε από τους καλύτερους μας κάνει να προοδεύουμε πολύ πιο γρήγορα, κάνε την εγγραφή σου εδώ!

Ψάχνεις δουλειά ή υποτροφία; Η στρατηγική των 5 βημάτων
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top