Κοινωνικά

Πώς τα plus size models άλλαξαν τα πρότυπα ομορφιάς

Η ομορφιά είναι μία πολύεδρη έννοια, με ταυτόχρονα πολλά παρακλάδια και διαστάσεις. Κατά κύριο λόγο όμως αποτελεί απροσδιόριστη έννοια και αυτό γιατί δεν συναντάται ένας συγκεκριμένος και απόλυτος ορισμός. Θα την αποκαλούσα αντικείμενο διαπραγμάτευσης, με μία δόση υποκειμενισμού να τη χαρακτηρίζει. Αυτό ισχύει ακόμη και στο χώρο της ομορφιάς και της μόδας, καθώς πολλές φορές εμφανίζονται πρόσωπα που μεταβάλλουν τα δεδομένα και επαναπροσδιορίζουν τον όρο ομορφιά.

Αυτό έχουν καταφέρει και τα plus size models, μοντέλα δηλαδή με καμπύλες που φοράνε μεγαλύτερα νούμερα από το καθιερωμένο extra small. Τα πρότυπα της μόδας είναι πολύ σημαντικά διότι ασκούν μεγάλη επιρροή, και έτσι οφείλουν να προβάλλουν και να υποστηρίζουν τα διαφορετικά μεγέθη και τους διαφορετικούς σωματότυπους. Η διαφορετικότητα και η ποικιλομορφία ζει ανάμεσα μας, δεν μπορούμε λοιπόν να τις παραβλέψουμε.

Ούτε βέβαια να περιορίζεται η βιομηχανία της μόδας και να επικεντρώνεται στη προβολή ενός μονάχα σωματότυπου, σε έναν κόσμο που αποτελείται από πολλούς διαφορετικούς. Τα plus size models ανήκουν στην κατηγορία των ανθρώπων που καταργούν τα πρότυπα και θέτουν νέα. Η ομορφιά άλλωστε δε γνωρίζει και ξεχωρίζει σωματότυπους. Δεν έχει μόνο ένα μέγεθος.

Πρέπει να δίνεται δηλαδή η απαραίτητη προσοχή σε τέτοιου είδους θέματα, λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις και την επίδραση που ασκούν, πόσο μάλλον σε μικρότερες ηλικίες. Γιατί η ανάγκη των γυναικών να φαίνονται λεπτές έχει μερικές φορές επιβλαβείς συνέπειες, χωρίς αυτό να αποκλείει και το αντίθετο. Αρχικά κάθε σώμα, ανεξαρτήτως small, medium, large, πρέπει να είναι υγιές και αυτό προϋποθέτει να μην ωθεί καμία γυναίκα τον εαυτό της σε υπερβολές.

Το plus size modeling έχει καταφέρει επίσης να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση των ανθρώπων για το πώς δείχνουν, γιατί δεν μπορείς να προτάξεις ένα καλούπι και να ορίσεις πως σύμφωνα με αυτό θα μοιάζει η εικόνα του καθενός, κάτι που μέχρι τώρα συνέβαινε εξού και η προσήλωση των γυναικών με το λεπτό σώμα.

Σύμφωνα με τον Honoré de Balzac «η ομορφιά είναι μια υπόσχεση ευτυχίας», προσωπικής ευτυχίας θα έλεγα, γιατί το να νιώθεις καλά μέσα στο ίδιο σου το σώμα είναι μία σημαντική και σπάνια ίσως για τα δεδομένα της εποχής, επίτευξη. Μία επίτευξη που θα σε λυτρώσει και θα σε αποδεσμεύσει ψυχικά.

Πώς τα plus size models άλλαξαν τα πρότυπα ομορφιάς
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top