Daily Yang

Συνήθεις ερωτήσεις σε συνεντεύξεις: Για να μην “ψαρώσεις”

Είτε είναι η πρώτη σου συνέντευξη, είτε όχι, εδώ θα βρεις έναν σύντομο οδηγό για το πως πρέπει να απαντάς στις συνηθισμένες ερωτήσεις που θέτουν οι recruiters στους υποψηφίους. Για να μην “ψαρώσεις” ποτέ, διάβασε παρακάτω και προετοιμάσου αναλόγως. Η προετοιμασία είναι το 70% της επιτυχίας σου, μην το παραμελήσεις!

Κάνε την εγγραφή σου στο CollegeLink για να μένεις πάντα ενημερωμένος/η!

«Μιλήστε μας λίγο για εσάς»

Μην ξεκινήσεις ποτέ με τη φράση «Τι να σας πω;». Απάντησε σε λίγα λεπτά και αναφέρσου συνοπτικά  στα ακόλουθα: Πόσα χρόνια και σε ποιον τομέα εργάζεσαι ή έχεις ειδίκευση, Ποια είναι η εκπαίδευση σου (ακαδημαϊκό υπόβαθρο), Ποιοι ήταν οι τομείς ευθύνης σου σε προηγούμενη δουλειά/ project και ποιες είναι οι επιτυχίες σου στον εργασιακό τομέα. Για περισσότερες συμβουλές πάτα εδώ!

 «Στην προηγούμενη εργασία/project ποια ήταν τα επιτεύγματα σας;»

H μη αναφορά επιτευγμάτων μπορεί να σου κοστίσει και την πρώτη σου συνέντευξη, όπως και οι απαντήσεις, “Δεν είμαι προετοιμασμένος για τη συγκεκριμένη ερώτηση” ή οποιαδήποτε άλλη συναφής απάντηση που μπορεί να δηλώσει χαμηλή αυτοπεποίθηση από μέρους σου. Τα επιτεύγματα σου, ακόμα κι αν έχεις και μικρή εργασιακή εμπειρία, μπορεί να είναι ότι δούλεψες ομαδικά ή ότι οργάνωσες μια ομάδα ανθρώπων για έναν κοινό στόχο παρά τις υφιστάμενες δυσκολίες. Επιπροσθέτως, μπορείς να αναφερθείς σε νέες αρμοδιότητες που σου ανέθεταν, αν έπαιρνες πρωτοβουλίες, αν παρουσίαζες ιδέες για projects, αν βοήθησες στην βελτίωση κάποιας υπηρεσίας ή στον τρόπο διεκπεραίωσης μιας εργασίας. Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα που σίγουρα θα αφήσουν καλή εντύπωση στον εργοδότη σου.

«Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε στην προηγούμενη δουλειά/project και πώς τις αντιμετωπίσατε;»

Είναι απαραίτητο να αναφερθείς σε τυχόν δυσκολίες ή προβλήματα που κλήθηκες να αντιμετωπίσεις. Σίγουρα πρέπει να αναφέρεις ποιες ήταν οι δυσκολίες, πως τις αντιμετώπισες, τι σου κόστισαν, πως αντέδρασε ο προιστάμενος σου και πόσο καιρό χρειάστηκε για να βρεις τη λύση. Όλα αυτά θα δείξουν ότι είσαι συνειδητοποιημένο άτομο, δυναμικό, που δεν λυγίζει μπροστά στις δυσκολίες, ότι του αρέσουν οι προκλήσεις και μαθαίνει από τα λάθη του.

«Αναφερθείτε σε μερικά προτερήματα και ελαττώματά σας;»

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική ερώτηση, την οποία θα πρέπει να την έχεις προετοιμάσει από πριν. Ο συνεντευκτής επιθυμεί να διαπιστώσει αν η προσωπικότητα και η συμπεριφορά του υποψηφίου ταιριάζουν με τα όσα η εταιρία πρεσβεύει και αναζητά στον ιδανικό υποψήφιο για την εν λόγω θέση. Προσπάθησε να παρουσιάσεις τα προτερήματα και ελαττώματα σου σε σχέση με τη θέση που σε ενδιαφέρει. Για τα ελαττώματα μπορείς να εμφανίσεις ένα -όπως για παράδειγμα την  “τελειομανία”- που τελικά μπορεί να λειτουργήσει θετικά για σένα. Η τελειομανία σημαίνει ότι δίνεις προσοχή σε όσα κάνεις, εστιάζεις στη λεπτομέρεια, δεν σου ξεφεύγουν λάθη. Με αυτά τα ελαττώματα έχεις τη θέση στο τσεπάκι σου! Για περισσότερες συμβουλές πάτα εδώ!

 «Τι άποψη έχετε για την τελευταία εταιρία στην οποία εργαστήκατε;»

Η πλειονότητα των υποψηφίων εκφέρει αρνητική γνώμη για την προηγούμενη δουλειά του. Μην πέσεις σε αυτήν την παγίδα! Ακόμα κι αν είχες μια πολύ κακή εμπειρία, σίγουρα δεν θα πρέπει να το μεταφέρεις στον μελλοντικό σου εργοδότη. Επιπλέον, αν έχεις αλλάξει πολλές εταιρείες και θέσεις θα πρέπει να το διευκρινίσεις επαρκώς και να το εξηγήσεις πειστικά.

«Τι γνωρίζετε για την εταιρεία μας;»

Η εν λόγω ερώτηση τίθεται κάποιες φορές και στην αρχή της συνέντευξης. Είναι σημαντικό να κερδίσεις τις εντυπώσεις! Πριν πας στη συνέντευξη κάνε μια αναζήτηση στο διαδίκτυο, αν γνωρίζεις κάποιον που να εργάζεται εκεί ρώτα τον για την εμπειρία του. Όσες περισσότερες πληροφορίες έχεις για την επιχείρηση που απευθύνεσαι, τόσο καλύτερη εντύπωση θα αφήσεις και θα δείξεις ότι δεν έκανες τυχαία αίτηση για την εν λόγω θέση. Μη διστάσεις να προβείς σε ψαγμένες ερωτήσεις, σίγουρα θα είναι bonus για σένα! Για περισσότερες συμβουλές πάτα εδώ!

Για περισσότερες συμβουλές καριέρας μπορείς να επισκεφτείς το blog του CollegeLink!  Βρες την πρώτη σου δουλειά άμεσα, μπες στο CollegeLink και κάνε την εγγραφή σου ! Βρες την δουλειά των ονείρων σου!

Συνήθεις ερωτήσεις σε συνεντεύξεις: Για να μην “ψαρώσεις”
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top