Phychoλογία

Τα ABC’S της «Νέας Αρχής»: το Β της «Βελτίωσης»

Την πρωτοχρονιά τα μηνύματα πέφτουν βροχή, ξέρετε τώρα, ευχές και ιστορίες. Να σας πω την αλήθεια πέρα από τα συνηθισμένα «ότι επιθυμείς» και «εύχομαι ο,τι καλύτερο» δεν περίμενα ποτέ να διαβάσω κάτι διαφορετικό. Όλα μου φαίνονταν το ένα και το αυτό, καλοπροαίρετα βέβαια δεν λέω, αλλά τίποτα το ιδιαίτερο.

Φέτος λοιπόν, μέσα στη θολούρα της γλυκιάς μέθης, γιατί όπως συνηθίζεται αυτές τις μέρες αδειάζουν ποτήρια και μπουκάλια, έλαβα ένα μήνυμα το οποίο ήταν σαν χαστούκι! Το μήνυμα έλεγε «..κανείς δεν είναι τέλειος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να γίνουμε!». Wake up call; Σφαλιάρα; Πείτε το όπως θέλετε, εγώ ξύπνησα με αυτό!

Ο άνθρωπος είναι περίπλοκο και δυσερμήνευτο ον. Το μόνο που το διαχωρίζει από τα ζώα, αν λάβουμε υπόψη ότι κατά βάση υπάρχουν ζωώδη ένστικτα μέσα μας είναι ο λόγος. Με την έννοια του λόγου, δεν εννοούμε την γλώσσα, αλλά την ικανότητα της σκέψης. Η σκέψη είναι δύναμη, της οποίας το αντίκτυπο φαίνεται στα γεγονότα που προκύπτουν δήθεν τυχαία στη ζωή μας. Να σας πω ένα μυστικό; Τίποτα δεν είναι τυχαίο! Για να μην παρεξηγηθούμε, δεν εννοώ ότι όλα είναι προδιαγεγραμμένα, αλλά αντιθέτως ότι όλα καθορίζονται από εμάς, είτε σε μικρότερο είτε σε μεγαλύτερο βαθμό.

Ο λόγος, λοιπόν, συνεπάγεται την πρόοδο. Σκεφτείτε πόσα βήματα έκανε ο άνθρωπος μέχρι σήμερα ή εσείς οι ίδιοι, ξεκινώντας από το απόλυτο μηδέν και τείνοντας προς το θετικό άπειρο. Ναι και λέω άπειρο, γιατί πάντοτε υπάρχει περιθώριο βελτίωσης, οι άνθρωποι από την αρχή του χρόνου αναζητούν την τελειότητα. Η Ερμητική φιλοσοφία υποστηρίζει ότι όλα στην φύση τείνουν προς το τέλειο. Ο χριστιανισμός την ανθρώπινη θέοση κατ’εικόνα και κατ’ομοίωση του Θεού. Οι αλχημιστές δεν είχαν μόνο ως στόχο την μεταστοιχείωση της ευτελούς ύλης σε χρυσό, αλλά και την σταδιακή μεταμόρφωση του εαυτού σε πνευματικό χρυσό. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι το ταξίδι προς πρώτα την ατομική και ύστερα την κοινωνική βελτίωση ειναι ατελείωτο. Πάντα πρέπει να προσπαθείς για το καλύτερο, διότι πάντα τα πράγματα μπορούν να πάνε καλύτερα ή χειρότερα. Η κατεύθυνση εξαρτάται καθαρά από τις επιλογές καθενός.

Βλέπω πολλούς που παραπονιούνται ότι η κοινωνία είναι χάλια, ότι τους πνίγει και πρέπει να αλλάξει. Αυτό είναι μια άποψη, αλλά θα πρέπει να μάθουμε να μην διαχωρίζουμε την κοινωνία από εμάς, είμαστε μέρος αυτής από την στιγμή που την επηρεάζουμε και μας επηρεάζει άμεσα! Ξεκινώντας τα βήματα προς τον καλύτερο εαυτό σου, θα παρατηρήσεις ότι αντίστοιχα καλές αλλαγές προκύπτουν στην κοινωνία, ίσως όχι την ευρύτερη, αλλά τουλάχιστον σ ‘αυτή με την οποία έρχεσαι σε άμεση επαφή. Να θυμάσαι : «Ο,τι είναι μέσα μας, είναι και έξω μας!». Η τελειότητα είναι ίσως μια Ιθάκη που ποτέ δεν θα φτάσουμε, αλλά το ταξίδι πάντα θα αξίζει!

Τα ABC’S της «Νέας Αρχής»: το Β της «Βελτίωσης»
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top