Daily Yang

Τα λάθη που δεν θα ξανάκανα στις Πανελλήνιες

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, η λέξη «Πανελλαδικές» πρωταγωνιστεί σε άρθρα, τηλεοπτικά αφιερώματα και αυτοβιογραφικά ποστ στο facebook. Προσωπικά, και μόνο η λέξη, παρά τα τρία χρόνια που έχουν περάσει, δεν παύει να μου προκαλεί αυτομάτως έναν κόμπο στο στομάχι κι αχρείαστες ενοχές για το τι θα μπορούσε να είχε πάει καλύτερα. Διαδικασία σαφώς ψυχοφθόρα, παρόλαυτα αρκετά διδακτική. Γνωρίζω πλέον ότι αν ξαναβρισκόμουν στην ίδια θέση, θα μπορούσα να διαχειριστώ αρκετά καλύτερα τα πράγματα. Ας πούμε…

#1 Δε θα ξενυχτουσα

Pull an all nighter που το λένε και οι Αμερικάνοι. Αν αθροίζαμε όλες τις ώρες ύπνου που έκανα από την έναρξη μέχρι και την λήξη των Πανελληνίων, θα έβγαιναν σκάρτα 4. Και φυσικά, όταν τρέχεις και δε φτάνεις να καλύψεις ύλες μηνών, αυτή είναι η έσχατη λύση, αλλά όχι και η καλύτερη. Σε εκλιπαρώ, για κανέναν λόγο να μην το πας σερί. Είναι ο μεγαλύτερος φραγμός στην παραγωγικότητά σου.

#2 Δε θα λιμοκτονουσα

Ακούγεται παράταιρο να μιλάμε για λιμοκτονίες εν μέσω Πανελληνίων, την πιο παχυντική φάση, δηλαδή, μετά από την εγκυμοσύνη. Κι όμως για αρκετά άτομα, όταν βρίσκονται στην τσίτα λόγω πολύωρων διαβασμάτων και νιώθουν ότι ο χρόνος κυλά εναντίων τους, το (υγιεινό) φαγητό είναι πολυτέλεια. Άλλες φορές πάλι το άτιμο το άγχος σου κόβει μαχαίρι την όρεξη για φαγητό κι εσύ συνεχίζεις να διαβάζεις, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι τα επίπεδα της ενέργειάς σου παραμένουν σταθερά χάρης την υψηλή αδρεναλίνη. Αμ δε. Φάε!

#3 Δε θα ακουγα τις κλισεδιες

Κι αναφέρομαι κυρίως στα κλισέ που αναμασιούνται τακτικά αυτήν την περίοδο κυρίως από τα φροντιστήρια, αλλά και από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον. Ειδικά τα φροντιστήρια κατά τις τελευταίες εβδομάδες, υπό το άγχος να διαπρέψουν οι μαθητές τους για να αποδείξουν την ποιοτική τους ανωτερότητα έναντι των υπόλοιπων φροντιστηρίων, σοφίζονται κάθε λογής τρικ, στρατηγικές κι άγραφους νόμους για να προβλέψουν τις Πανελλήνιες. Για παράδειγμα, ενώ όλο το χρόνο συμβουλεύουν τα παιδιά πως δεν υπάρχουν sos, στο τέλος με – αμφιβόλου αξιοπιστίας – μαθηματικές φόρμουλες, λαμβάνοντας υπόψη τι έχει εξεταστεί τις τελευταίες 2-3 χρονιές, βγάζουν χρησμούς. Τέτοιοι χρησμοί βέβαια έχουν χρεώσει ουκ ολίγες φορές μαθητές καθόλην την ιστορία των εξετάσεων.

#4 Θα ετοιμαζα το μηχανογραφικο μου ανεπηρεαστη

Είναι λογικό λόγω της αβεβαιότητας και της απειρίας μας να επηρεαζόμαστε εύκολα κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών από τις γνώμες του περίγυρου. Παρόλ΄αυτα, το μηχανογραφικό είναι ίσως η πρώτη φορά στη ζωή σου στην οποία καλείσαι περισσότερο από ποτέ να σκεφτείς για τον εαυτό σου. Προσπάθησε να μην πιεστείς από επιθυμίες οικογένειας και καθηγητών και θυμήσου ότι, όπως κι αν εξελιχθούν τα πράγματα για΄σένα μελλοντικά, στοχεύεις στη δική σου ευτυχία και στην επίτευξη των δικών σου ονείρων. Ακόμα κι αν τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά, προσπάθησε να «παίξεις» με ό,τι έχεις. Να συμπληρώσεις, δηλαδή, ένα μηχανογραφικό το οποίο θεωρείς ότι σε οδηγεί σε έναν δρόμο που σε ικανοποιεί. Εν ολίγοις, πάρε όσο χρόνο χρειάζεσαι για να αποφασίσεις και μην ακυρώνεις το ένστικτό σου και τις δικές σου επιθυμίες έστω κι αν είσαι υπό πίεση.

Εύχομαι καλή δύναμη, καλά αποτελέσματα και πολλές μελλοντικές επιτυχίες! 🎓

Τα λάθη που δεν θα ξανάκανα στις Πανελλήνιες
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top