Κοινωνικά

Τα «μυστικά» της νοηματικής γλώσσας σε ένα βίντεο

Είμαστε όλοι τόσο ίδιοι και ταυτόχρονα τόσο διαφορετικοί. Για σκέψου πώς θα ήταν ένας κόσμος που όλοι ντύνονταν το ίδιο, σκέφτονταν το ίδιο, μιλούσαν το ίδιο, μόρφαζαν το ίδιο; Μπορεί να ακούγεται λίγο κοινότυπο, αλλά είναι πάντα επίκαιρο. Παρόλο που μέσα στην καθημερινότητα σου επιθυμείς πολλές φορές να σκέφτονται οι άλλοι όπως εσύ για να μπορείς να «συνεννοηθείς» ή να μιλάτε όλοι την ίδια «γλώσσα», αυτό που επιδιώκεις πραγματικά είναι να μην είσαι ένα με τη μάζα, ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζεσαι για νέους προορισμούς με σκοπό να γνωρίσεις νέους ανθρώπους και νέες κουλτούρες.

Μια τέτοια διαφορετική κουλτούρα δείχνουν να έχουν και άνθρωποι που στερούνται σε σχέση με εμάς, μια και μόνο αίσθηση. Την ακοή. Κάτι που για εμάς είναι δεδομένο για κάποιους άλλους δεν είναι. Κάτι που εμείς χρησιμοποιούμε χωρίς να συνειδητοποιούμε πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή μας χωρίς αυτήν.

Πρόσφατα, δημοσιεύτηκε μια σειρά φωτογραφιών και βίντεο στα social media με ανθρώπους να χρησιμοποιούν τα χέρια τους για να μιλήσουν. Παρουσίασαν μια σειρά νοημάτων με βασικό τους περιεχόμενο βρισιές και σεξουαλικά υπονοούμενα. Τα σχόλια που αποσπάστηκαν ήταν ανάμεικτα, αλλά κυρίως υπήρχαν άνθρωποι που δεν είχαν συνειδητοποιήσει πώς άτομα «διαφορετικά» μπορούν να συζητούν, να τσακώνονται και να βρίζουν ακόμα, με τον ίδιο τρόπο που το κάνουμε κι εμείς, οι ακούοντες.

Η συγκεκριμένη καμπάνια δεν είχε σκοπό να προσβάλλει και να κοροϊδέψει. Αντίθετα, ήθελε να παρουσιάσει σε όλους μας πως οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τα χέρια τους για να μιλήσουν δεν απέχουν σε τίποτα από εμάς που μιλάμε με το στόμα. Καθότι, όλοι άνθρωποι, έχουμε και τις ίδιες ανάγκες, τις ίδιες αναζητήσεις, τα ίδια θέλω. Το μόνο που αλλάζει είναι ο τρόπος που τα ζητάμε ή τα εκφράζουμε.

Οι κωφοί και οι βαρήκοοι άνθρωποι αποτελούν ένα μέρος τους πληθυσμού μας που το κάνουν να μοιάζει τόσο ξεχωριστό όσο και όμορφο, αλλά καθόλου λιγότερο ανθρώπους. Είναι εκείνη η ομάδα ανθρώπων που σου μαθαίνει να χρησιμοποιείς όλο σου το είναι. Να τσαλακώνεσαι χωρίς να ντρέπεσαι για καμία σου ατέλεια. Το σώμα σου να γίνει το στόμα σου και η καρδιά σου να γίνει το μυαλό σου. Πρόκειται για πολύ εύθυμους ανθρώπους που βασικό στοιχείο της διαφορετικότητας τους είναι η ποικιλία στις γκριμάτσες τους και τα αστεία τους.

Το να είσαι διαφορετικός, ίσως πλέον να είναι και πλεονέκτημα. Δεν είναι ταμπού και δεν υπάρχουν στερεότυπα. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι καθημερινά επιδιώκουν να γνωρίσουν αυτή τη διαφορετική κουλτούρα της νοηματικής γλώσσας. Αυτό που θα μάθουν μέσα από αυτή τους την αναζήτηση θα είναι πώς να γίνουν πιο εκφραστικοί και δοτικοί τόσο με τους δικούς τους όσο και τους ξένους.

Όπως κι εμείς, έτσι κι εκείνοι χαίρονται, διασκεδάζουν, τρομάζουν, φοβούνται, στεναχωριούνται, θυμώνουν, ξεσπούν. Απλώς το εκφράζουν με έναν τόσο δικό τους και τόσο ξεχωριστό τρόπο που δεν έχεις παρά να μαγευτείς από αυτή τη γλώσσα. Μην νιώσουν ποτέ άβολα δίπλα σε έναν άνθρωπο που δεν μπορεί να σε ακούσει όταν μιλάς. Περιέγραψε και δείξε με τα χέρια σου. Είναι σίγουρο πως θα χαρούν πολύ με την προσπάθεια σου και θα καταλάβουν τι προσπαθείς να τους πεις. Το ίδιο θα συμβεί αν θελήσεις να έρθεις κι εσύ ένα βήμα πιο κοντά στην επικοινωνία τους. Με μεγάλη τους χαρά θα σου διδάξουν τη γλώσσα τους, ακριβώς όπως θα μάθαινες και μια οποιαδήποτε άλλη γλώσσα. Νιώσε, δείξε, εκφράσου!

Δείτε το βίντεο από το κανάλι CUT που έγινε viral:

Τα «μυστικά» της νοηματικής γλώσσας σε ένα βίντεο
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top