Μουσική

Τα περίεργα nicknames που αποκαλούν γνωστοί popstars το φανατικό κοινό τους

Η ομάδα του φανατικού κοινού, είναι κάτι που κρατάει σχεδόν από την απαρχή της pop βιομηχανίας. Από την Beetlomania και τους Moonwalkers (aka Michael Jackson fans), ως τους Beliebers και τα little monsters, οι pop καλλιτέχνες δε θα ήταν εξίσου ισχυροί χωρίς τους πιστούς τους ακόλουθους. Μπορεί να ζούμε στην εποχή των «ανοιχτών ταυτοτήτων» και των κοινωνικών δικτύων, αλλά η δυναμική παρουσία των fandoms είναι πάντα εκεί.

Κάναμε μια μικρή έρευνα, και σας παρουσιάζουμε τα ονόματα των πιο διάσημων fandoms αυτή την στιγμή. Θα μπορούσαμε να τα χωρίσουμε σε 4 βασικές κατηγορίες που αναλύουμε καρακάτω. Δηλώνετε έτοιμοι #yangers;

#1 Ονόματα που κάνουν ευθεία αναφορά στο όνομα του καλλιτέχνη

Η καλύτερη διαφήμιση για έναν καλλιτέχνη είναι το μέγεθος κι η αφοσίωση του κοινού του. Τι θα ήταν η Britney χωρίς το Britney Army ή η Rihanna χωρίς το Rihanna Navy; Οι περισσότεροι καλλιτέχνες γνωρίζουν καλά αυτή την στρατηγική. Εξού κι έχουμε τους: Katy Cats (Katy Perry), Charlie΄s Angels (Charlie XCX), Arianators (Ariana Grande), Lovatics (Demi Lovatos), Swifties (Taylor Swift), Selenators (Selena Gomez), BeyHive (Beyonce), Mixers (Little Mix), Camilizers (Camilla Cabello), Sheerios (Ed Sheeran), Harmonisers (Fifth Harmony), Styles (Harry Styles), Glamberts (Adam Lambert), Rexhars (Bebe Rexha), Azaleans (Iggy Azalea).

#2 Ονόματα που προέρχονται από συγκεκριμένο τραγούδι του καλλιτέχνη

Μια πιο χαριτωμένη επιλογή fandom ονόματος, είναι όταν αυτό προέρχεται από συγκεκριμένο τραγούδι αυτού. Ο Eminem αποκαλεί τους θαυμαστές του Stans, ενώ η Adele «Daydreamers». Αντίστοιχα έχουμε τους Black Stars (Avril Lavigne), Animals (Kesha), αλλά και τους Moonwalkers, όρος που αναφέρεται στο διάσημο Moonwalk χορό του Michael Jackson.

#3 Ονόματα που περιγράφουν ένα ιδεολογικό κίνημα ή μια στάση ζωής

Πολλοί καλλιτέχνες, γνωρίζοντας την επιρροή που ασκούν στο κοινό τους, βλέπουν την ύπαρξη ενός fandom, ως μια «επαναστατική» πράξη. Ο Justin Bieber, έχει ως μότο ζωής τη λέξη «Believe», έναν όρο που έχει κάποια «θρησκευτική» σημασία για πολλούς. Ίσως δεν είναι τυχαίο, ότι οι beliebers οφείλουν το όνομά τους σε αυτόν. Ο ίδιος μάλιστα είχε κυκλοφορήσει το τραγούδι Pray, όπου διαφήμιζε τη φιλανθρωπική του δράση. Οι θαυμαστές της Sia αποκαλούνται Lovers, ενώ οι θαυμαστές των Panic! at the disco Sinners.

#4 Ονόματα που υποδηλώνουν μια σχέση ανάμεσα στον καλλιτέχνη και το κοινό

Μια πιο «ύπουλη» ονοματοδοσία, που όμως αποδίδει ιδιαιτέρως, είναι όταν ο καλλιτέχνης προσπαθεί να συνδεθεί «μόνιμα» μέσω μιας αμφίδρομης σχέσης, σχεδόν συγγενικής. Η Lady Gaga αποκαλεί εαυτήν Mother Monster, και το κοινό της Little Monsters.

Η ίδια γιόρτασε αυτή τη «γέννα με το Born This Way, όπου φαίνεται να γεννάει από τη μήτρα της χειραφετημένους proud ανθρώπους. Οι Killers, αποκαλούν τους θαυμαστές τους Victims (θύματα), ενώ οι BTS έχουν τους δικούς τους A.R.M.Y. Οι θαυμαστές του Justin Timberlake, είναι οι TN Kids, δηλαδή τα παιδιά του Tennessee. Οι ποπ ροκ μπάντες, νιώθουν τόσο κοντά το κοινό τους, που είναι … οικογένεια. Εξ΄ου κι έχουμε τους Parafamily (Paramore) και τους Vamily (Vamps).

Πολύ δημοφιλείς στον κόσμο του διαδικτύου είναι και τα hashtags που δηλώνουν την ομάδα στην οποία ανήκεις: #teamDrizzy (Drake), #teamBreezy (Chris Brown), #Zquad (Zayn). Ακόμα και στα διάσημα feuds, χρειάζεται να πάρεις θέση, δηλώντας πως ανήκεις στη μία ή στην άλλη πλευρά: Team Katy ή Team Taylor; Swish Swish.

Εδώ που τα λέμε, δε νομίζω να είναι καθόλου η χρήση του «we/εμείς» τόσο συχνά στα ποπ τραγούδι. Η εύκολη ταύτιση, είναι αυτή που κάνει ένα ποπ κομμάτι, να γίνει από hit, ένα anthem.

Γράφει ο Αναστάσης Πινακουλάκης

Τα περίεργα nicknames που αποκαλούν γνωστοί popstars το φανατικό κοινό τους
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top