Κοινωνικά

Τα πρότυπα ομορφιάς, όμορφα καίγονται

Στέκεσαι μπροστά στον καθρέφτη σου και μένεις να κοιτάς έτσι την αντανάκλασή σου για μερικά δευτερόλεπτα. Ψάχνεις να βρεις κάτι που να σου αρέσει σε αυτό που αντικρίζεις. Ψάχνεις να βρεις ένα από τα χαρακτηριστικά εκείνου του μοντέλου που είδες σε εκείνο το εξώφυλλο γνωστού περιοδικού και σε έκανε να νιώσεις ένα τσιμπηματάκι ζήλιας. Το πρόσωπο απ’ την άλλη μεριά του καθρέφτη συνεχίζει να σε κοιτάζει απογοητευμένο. «Δε μπορεί να μην υπάρχει… Κάπου εδώ θα είναι», σκέφτεσαι καθώς επεξεργάζεσαι ξανά την εικόνα σου. Γιατί όμως; Ποιος σε έκανε να πιστεύεις ότι αυτό που έχεις μπροστά στον καθρέφτη σου δεν είναι ήδη αρκετά όμορφο και ξεχωριστό;

Και δώσ’του βάψιμο, φουλ η μάσκαρα, ίσιωνε μαλλί… Αν είσαι κορίτσι, τότε μάλλον έχεις πλήρη εικόνα για αυτό που προσπαθώ να περιγράψω. Και τρέξε στο γυμναστήριο να χάσεις αυτά τα τρία «περιττά» κιλά που δε σε αφήνουν να φορέσεις τζιν νούμερο 34. Γιατί 34; Μα, φυσικά, γιατί αυτό πρέπει να φοράνε όλα τα κορίτσια για να δείχνουν όμορφες. Κι εκείνο το σπυράκι που είδες στο μέτωπό σου το πρωί με το που ξύπνησες, αυτό ευθύνεται για την αργοπορία σου στο μάθημα. Δε βγαίνεις απ’ το σπίτι σου αν δε βεβαιωθείς πρώτα ότι έχει καλυφθεί πλήρως, έτσι δεν είναι; Μα ακόμη κι έτσι αισθάνεσαι λες και τα βλέμματα όλων είναι καρφωμένα πάνω του.

Μεταξύ μας τώρα, κανείς δε νοιάζεται για αυτό το καταραμένο σπυράκι. Κανείς δε νοιάζεται, επίσης, για το τι νούμερο τζιν φοράς, ούτε για το αν τα μαλλιά σου ή το ντύσιμό σου δεν υποτάσσονται στην τελευταία λέξη της μόδας. Όλα αυτά τα δήθεν πρότυπα ομορφιάς που επιθυμούν να μας επιβάλλουν (και δυστυχώς τα καταφέρνουν περίφημα) τα ΜΜΕ δεν έχουν καμία πραγματική υπόσταση κι αυτό φαίνεται αν συλλογιστείς το γεγονός ότι αλλάζουν εντελώς από δεκαετία σε δεκαετία. Όχι, δεν είσαι άσχημος/η αν είσαι διαφορετικός/η από όλα εκείνα τα μοντέλα που ποζάρουν για περιοδικά και τηλεοπτικές διαφημίσεις. Είσαι ξεχωριστός και είσαι μια τέλεια και απολύτως άψογη εκδοχή του εαυτού σου. Μην αλλάξεις για να μοιάσεις με αυτό που θέλουν εκείνοι να γίνεις, άλλαξε μόνο για να κάνεις τον εαυτό σου χαρούμενο, για να είσαι έτσι όπως εσύ (και μόνο εσύ) επιθυμείς. Η πραγματική σου ομορφιά βρίσκεται στον τρόπο που λάμπουν τα μάτια σου όταν γελάς κι όταν μιλάς με πάθος για πράγματα που αγαπάς. Στις ιδέες σου και στο μυαλό σου. Αυτό είναι το είδος της ομορφιάς που βλέπουν όλοι και, ειλικρινά, αξίζει πολύ περισσότερο απ’ όσο μπορείς να φανταστείς.

Τα πρότυπα ομορφιάς, όμορφα καίγονται
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top