Daily Yang

Τα σημάδια ότι είσαι με έναν άθλιο σύντροφο

Τι κάνει ένα σύντροφο ανυπόφορο σε μια σχέση; Ποια είναι τα σημάδια ότι πρέπει να  τον/την χωρίσεις άμεσα για το καλό σου και όλης της κοινωνίας ευρύτερα; Φαντάζομαι πως, όπως σε όλα τα πράγματα, έτσι και στις σχέσεις υπάρχουν «κόκκινες» γραμμές, συμπεριφορές δηλαδή τις οποίες σχεδόν όλοι αναγνωρίζουμε ως αυτομάτως μη αποδεκτές. Πχ: συχνά ξεσπάσματα θυμού, απιστία, βιαιότητα. Τι γίνεται όμως με τις πιο «γκρίζες» ζώνες; Αυτά τα σημάδια που, ναι μεν γνωρίζουμε ότι είναι εξόφθαλμα αρνητικά, αλλά παρ’ όλα αυτά κάποιες φορές τα υπομένουμε στο όνομα της σχέσης. Μια ή άλλη, πάντα αυτές οι «γκρίζες» ζώνες, δεν οδηγούν σε κάτι καλό και ούτε εξασφαλίζουν  happy ending.  Παρακάτω, αναφέρονται μερικά από αυτά τα σημάδια:

1/ Αλλάζει συμπεριφορά μπροστά στους φίλους του
Εξακολουθώ να αγνοώ το λόγο που τόσοι άντρες το κάνουν. Δε γνωρίζω αν συμβαίνει κάτι αντίστοιχο και με τις γυναίκες. Πάντως όταν βλέπεις τη συμπεριφορά του συντρόφου σου να αλλάζει και να «καφριλοποιείται» , αυτό είναι ένα βέβαιο σημάδι ότι κάτι πάει πολύ στραβά στη σχέση.

2/ Λέει ψέματα
Αυτό (ελπίζω να) είναι ξεκάθαρο. Και δεν εννοώ τα «λευκά» ψέματα που όλοι λέμε πού και πού, πχ: «Θα είμαι έτοιμη σε 5 λεπτά» ή «Όχι σήμερα, έχω πονοκέφαλο». Αναφέρομαι σε πραγματικά ψέματα, από αυτά που μπορούν να καθορίσουν την πορεία μιας σχέσης.

3/ Ζηλεύει υπερβολικά πολύ
Όταν νιώθεις περισσότερο σαν ιδιοκτησία παρά ως σύντροφος, τότε κάτι πάει λάθος. Η ζήλια έχει την τάση να παίζει με το μυαλό των ανθρώπων και να μεγαλοποιεί τις καταστάσεις, κάνοντας πάντα έναν από τους δύο να είναι ο φταίχτης. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μπεις σε αυτό το παιχνίδι και να πρέπει να απολογείσαι σε καθημερινή βάση, χωρίς να φταις.

4/ Δεν επικοινωνεί
Η παραπάνω πρόταση μπορεί να πάρει διαφορετικές προεκτάσεις και νοήματα. Είτε δεν τηλεφωνεί ποτέ και δεν στέλνει μηνύματα κατά την διάρκεια της ημέρας για να δει τι κάνεις. Είτε δεν του αρέσει να μιλά για διάφορα θέματα της σχέσης. Είτε απλώς δεν του αρέσει να ανοίγεται γενικά, να ρωτά για τη μέρα σου και να μιλά για τη δικιά του. Ακούγεται σαν το μεγαλύτερο κλισέ της ιστορίας (ίσως γιατί είναι) αλλά η επικοινωνία είναι το κλειδί της κάθε σχέσης.

5/ Δεν έχει ξεπεράσει ακόμη τον/την πρώην του
Διστάζω λίγο να αποκαλέσω «άθλιο» κάποιον απλώς επειδή δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει έναν παλιό δεσμό, αλλά νομίζω ότι είναι κατανοητό ότι δεν είναι μια κατάσταση που θα ήθελες να ζήσεις. Για την ακρίβεια, είναι μια κατάσταση άβολη και για τους δύο και μπορείς να είσαι βέβαιος/η ότι θα γεννήσει αρκετά προβλήματα στο μέλλον, αν δεν συμβαίνει ήδη. Όπως και να έχει, δεν είσαι υποχρεωμένος/η να κάνεις τον σύντροφο σου να ξεχάσει κάποιον. Είναι μια κατάσταση βαθιά ψυχοφθόρα και, στην τελική, χωρίς κανένα νόημα.

6/ Δεν είναι δοτικός 
Αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά. Παραδείγματος χάρη, μπορεί ο σύντροφός σου να μην ενδιαφέρεται για την κάλυψη των δικών σου αναγκών, σωματικών ή πνευματικών. Ή μπορεί να μην είναι διαθέσιμος συναισθηματικά. Σε κάθε περίπτωση, ξέρεις ότι αυτό είναι ξεκάθαρο σημάδι «αθλιότητας» και δεν πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου να αλλάξει. Δε λέω ότι είναι αδύνατον, ούτε θα απέτρεπα κάποιον από το να διαθέσει όλη την απαιτούμενη ψυχική ενέργεια για να το προσπαθήσει.  Απλώς να θυμάσαι: μη χτυπάς πολλές φορές σε κλειστές πόρτες.

7/ Σε υποβιβάζει και σε ειρωνεύεται
Ποιος ο λόγος να βρίσκεσαι σε σχέση με ένα άτομο που δε σε εκτιμά για αυτό ακριβώς που είσαι κι έχεις να προσφέρεις; Κι από την άλλη, γιατί να παραμένεις με ένα άτομο που δεν σε καλύπτει και νιώθεις ότι δεν είναι «αρκετό» για σένα; Στον έρωτα όλοι θέλουμε κάποιον να θαυμάζουμε και να μας θαυμάζει, κι αυτό δεν είναι κάτι που θα βρεις με το να υπομένεις αγένειες και ειρωνείες.

8/ Είναι τσιγκούνης
Η μετεμψύχωση του Σκρουτζ Μακ Ντακ δεν είναι ερωτική σε καμία των περιπτώσεων. Έχω την εντύπωση πως ένα άτομο που τσιγκουνεύεται με τα χρήματα και γενικά με τις υλικές αξίες, πιθανότατα «τσιγκουνεύεται» και τα συναισθήματά του. Instant turn off, όπως χαρακτηριστικά λένε στο χωριό μου.

+1 Δεν σε κάνει ευτυχισμένο/η
Εκεί τελικά καταλήγουν όλα τα παραπάνω. Αν ο σύντροφός σου δεν καταφέρνει, για τον οποιοδήποτε λόγο, συνειδητά ή ασυνείδητα, να σε κάνει να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να είσαι σε σχέση. Όχι, σοβαρά τώρα. Ο μόνος λόγος που οι άνθρωποι δημιουργούμε σχέσεις (φιλικές, σεξουαλικές, ερωτικές, κλπ) είναι για να καλύψουν κάποιες συναισθηματικές ανάγκες και στο τέλος της ημέρας να νιώσουν καλά. Αν η σχέση σου δεν είναι πηγή ευτυχίας για σένα τότε, πρέπει πραγματικά να ξανασκεφτείς τους λόγους που παραμένεις σε αυτή. Ο πιο εύκολος τρόπος για να καταλάβεις ότι μια σχέση είναι υγιής, είναι όταν δε νιώθεις ότι χάνεις την αξιοπρέπεια και τον αυτοσεβασμό σου μέσα από αυτήν.

Τα σημάδια ότι είσαι με έναν άθλιο σύντροφο
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top