Κοινωνικά

Τα Starbucks εγκαινίασαν το πρώτο κατάστημα με χρήση της νοηματικής στις Ηνωμένες Πολιτείες

Πρόσφατα μάθαμε για μια υπέροχη δράση που πραγματοποιήθηκε στον όμιλο Starbucks, οι οποίοι αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα δίγλωσσο μαγαζί με πρώτη γλώσσα την Αμερικανική νοηματική γλώσσα και δεύτερη την Αγγλική. Φυσικά, δεν γινόταν να μην χαρούμε, αλλά και να μην στο σχολιάσουμε! Για να σας βάλω, λοιπόν, λίγο στο κλίμα έχουμε τα εξής: Ο πλέον υπεύθυνος του μαγαζιού, αυτού που τοποθετείτε στην 6η διασταύρωση των Η οδών της Ουάσιγκτον, είναι παιδί με κώφωση.

Αποφάσισε να μετατρέψει την δυσκολία του σε φαντασία και να αλλάξει τον κόσμο. Έφτιαξε μαζί με την store singing και την εταιρία Starbucks ένα καφέ φιλικό προς όλους, κοντά στο πανεπιστήμιο Gallaudet που εκπαιδεύει ανθρώπους με κώφωση και βαρηκοΐα.

Το σχέδιο ήταν μεγάλο και γι΄αυτό χρειαστήκαν πολλές ώρες δουλειάς κι εκπαίδευσης. Στο μαγαζί εργάζονται κωφοί και ακούοντες, οι οποίοι φορούν ειδικές πράσινες ποδιές που στους μεν είναι κεντημένη η ονομασία Starbucks στην νοηματική και στους δε είναι κεντημένη η φράση «εγώ νοηματίζω». Οι ποδιές αυτές, είναι διαθέσιμες σε όλο το προσωπικό του ομίλου παγκοσμίως, αρκεί να έχουν την επάρκεια ομιλίας της εκάστοτε νοηματικής γλώσσας. Κάθε φορά που κάποιος μπαίνει μέσα για να προμηθευτεί τον καφέ ή το ρόφημα του, έχει την ευκαιρία να μάθει και κάτι καινούριο, όπως πχ πώς είναι στην νοηματική ο καφές που πίνει ή το όνομα του.

Το όραμα των ανθρώπων που δούλεψαν γι΄αυτό ήταν να έρθουν όλες οι κοινότητες ανθρώπων (κωφοί, βαρήκοοί, ακούοντες) σε μια κοινή τροχιά επικοινωνίας. Να μάθει δηλαδή ο ένας να επικοινωνεί με τον τρόπο του άλλου, αλλά και να σέβεται την διαφορετικότητα του. Πολλοί άνθρωποι με τέτοιες δυσκολίες δυσκολεύονται στην αναζήτηση εργασίας, παρά τα προσόντα που διαθέτουν. Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία δηλώνουν πως μπορούν να τα καταφέρουν εξίσου καλά με όλους τους ακούοντες.

Η ελπίδα όλων είναι να παραδειγματιστούν κι άλλες εταιρίες και να προωθήσουν το κίνημα. Φυσικά, κι εμείς ανάμεσα σε αυτούς θα θέλαμε πολύ να δούμε εταιρίες να προωθούν εναλλακτικές μεθόδους επικοινωνίας και να εντάσσουν μέσα στην καθημερινότητα της κοινωνίας μας όλο και περισσότερους ανθρώπους που μέχρι τώρα θεωρούνταν «διαφορετικοί». Είναι πολύ σημαντικό μικροί και μεγάλοι να καταλάβουμε πως όλοι πάνω σ΄αυτή τη γη είμαστε ίσοι και ευτυχώς, θα πω εγώ, όχι ίδιοι! Θα ήταν πολύ όμορφο να βλέπαμε να ανοίγουν και στην Ελλάδα μας τέτοιου είδους μαγαζιά, φιλικά προς όλους και φυσικά τα αναμένουμε!

photos by news.starbucks.com
Τα Starbucks εγκαινίασαν το πρώτο κατάστημα με χρήση της νοηματικής στις Ηνωμένες Πολιτείες
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top