Ταξίδια

Ταξίδια | Ζαγόρι: Κρυμμένη ομορφιά πίσω από το βουνό

Ο καιρός τρελαμένος, ως αρμόζει στον Μάρτιο. Τι καλύτερο από μια τρέλα που συνδυάζει όλες τις εποχές; Γιατί, ναι, αυτός είναι ο Μάρτης! Την μια μέρα μπορεί να βρέχει, την άλλη να έχει ήλιο καλοκαιρινό, ενώ την επόμενη, ήλιο με «δόντια» και κρύο τσουχτερό. Αλλά πάντα μυρίζει άνοιξη!

*Συμβουλή: Πριν κανονίσεις το ο,τιδήποτε, φρόντισε να κοιτάξεις τον καιρό έτσι, ώστε να δώσεις στην εκδρομή σου το εποχιακό χρώμα που θα σ΄άρεσε πιο πολύ!

Σήμερα θα ταξιδέψουμε λίγο βόρεια και συγκεκριμένα στην ‘Ηπειρο την αγαπημένη, στο νομό Ιωαννίνων με τα πραγματικά όμορφα Ζαγοροχώρια. Το ταξίδι μας έχει ως κέντρο τη περιοχή Ζαγόρι. Πάρε μαζί σου ρούχα χοντρά (ίσως και μια ομπρέλα) κι έλα να απολαύσουμε τις ηλιόλουστες, αλλά και κρύες μέρες μας στο Ζαγόρι.

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Ήρθε η ώρα να μάθεις τα μυστικά κι όχι μόνο του Ζαγορίου και των Ζαγοροχωρίων. Το Ζαγόρι είναι μιας περιοχή στα Ιωάννινα, συγκεκριμένα κοντά στην οροσειρά της Πίνδου, εξού και το όνομά του που σημαίνει πίσω από το βουνό. Στους πρόποδες αυτής ένα σύμπλεγμα 46 διεσπαρμένων οικισμών, όπου και αποτελούν τα περίφημα Ζαγοροχώρια. Έχει έκταση περίπου 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το σχήμα του θυμίζει ανεστραμμένο ισόπλευρο τρίγωνο.

Την απαράμιλλη φυσική ομορφιά και την ιδιαίτερη γεωλογία ενισχύουν τα βουνά, η πλούσια βλάστηση και οι δύο εθνικοί δρυμοί που στολίζουν την περιοχή. Ο ένας περιλαμβάνει τον ποταμό Αώο και το Φαράγγι του Βίκου και άλλος την περιοχή γύρω από τη Βάλια Κάλντα, ανατολικά της επιβλητικής χιονοντυμένης Τύμφης. Τα 45 χωριά του Ζαγορίου, τα Ζαγοροχώρια, ενώνονται μεταξύ τους με ορεινούς δρόμους και πέτρινα γεφύρια. Εικόνα που εμπλουτίζει πιο πολύ την ομορφιά του τοπίου.

Καρδιά του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου, το Φαράγγι του Βίκου, το οποίο πρόκειται για το μεγαλύτερο και πιο γραφικό από τα φαράγγια του Ζαγορίου. Tο Φαράγγι του Βίκου συλλέγει τα νερά πολλών μικρών ποταμών. ‘Εχει 99μ. βάθος και συγκαταλέγεται στα βαθύτερα στον κόσμου. Συγκεκριμένα το βαθύτερο σε σχέση με το πλάτος του. Το Φαράγγι του Βίκου κινεί, επίσης, επιστημονικό ενδιαφέρον λόγω της βιοποικιλότητας.

Για να καταλάβεις την ομορφιά, θα πρέπει να αφήσεις την όρασή σου ελεύθερη να πλανηθεί, να ανέβεις κορφές, να δεις κάπου στον ορίζοντα τη θάλασσα. Να περπατήσεις στα στενά των χωριών και να νιώσεις την ιστορία και την παράδοση να σε αγγίζουν. Κάθε γωνιά και διαφορετική, μικρές εκπλήξεις σε περιμένουν κάθε φορά που θα στρέφεις αλλού το βλέμμα σου. Ιδανικό για λάτρεις της φύσης γενικά και ειδικά κοπηλασίας, ορειβασίας, πεζοπορίας.

Ό,τι κι αν σου περιγράψω – πέρα από τις βασικές πληροφορίες – θα είναι λίγο. Γι΄αυτό αν θες ένα ταξίδι-έκπληξη ετοίμασε τις αποσκευές σου. Το Ζαγόρι σε περιμένει.

images (1) images (2) images (3) images (4) images (5) images (6) images (7) images (9) images (10) images (11) images (12)

Ταξίδια | Ζαγόρι: Κρυμμένη ομορφιά πίσω από το βουνό
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top