Drinks

Τελικά το ποτό σε βοηθάει να χαλαρώσεις ή σε αγχώνει πιο πολύ;

Τελικά αν και μερικά ποτά μειώνουν το άγχος εκείνη τη στιγμή, υπάρχει περίπτωση επίσης να αυξήσουν αυτά τα συναισθήματα την επόμενη ημέρα. Όπως λέει ο George Koob, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου για την Κατάχρηση Αλκοόλ και τον Αλκοολισμό των ΗΠΑ, «Δεν μπορεί να κάνει ελεύθερη “βόλτα” στον εγκέφαλο δίχως παρενέργειες».

Αυτό όμως δεν ισχύει για όλους. Το άγχος δεν συγκαταλέγεται στις κύριες παρενέργειες που σχετίζονται με μια νύχτα βαριάς κατανάλωσης αλκοόλ. Σε μια μελέτη που εξέτασε τα συμπτώματα του hangover σε περισσότερους από χίλιους Ολλανδούς φοιτητές, το άγχος δεν ήταν πολύ υψηλά στη λίστα, καθώς αναφέρθηκε μόνο από το 7% των ατόμων που πίνουν. Το πιο συχνό σύμπτωμα του hangover ήταν η κόπωση, η οποία αναφέρθηκε σχεδόν από όλους.

Αλλά για τους ανθρώπους που έχουν μια προδιάθεση στο άγχος, η κόπωση μπορεί να το ενισχύσει. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ διαταράσσει τον ύπνο και σας κάνει να νιώθετε εξαντλημένοι. Έτσι, ο εγκέφαλος δεν έχει τη δύναμη να καταπολεμήσει το άγχος αποτελεσματικά, ούτε άλλες αρνητικές σκέψεις.
Το αλκοόλ επίσης επηρεάζει τα νεφρά σας, κάτι που σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να ξυπνήσετε για να χρησιμοποιήσετε το μπάνιο κατά τη διάρκεια του ύπνου σας ή και να καταλήξετε αφυδατωμένοι.

Παράλληλα, ο ύπνος σας δεν είναι τόσο βαθύς όσο είναι όταν είστε νηφάλιοι. Το αλκοόλ επηρεάζει συνολικά η διαδικασία του ύπνου σας, σύμφωνα με επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Κολούμπια. Στο πρώτο μισό της νύχτας, το αλκοόλ καταστέλλει την γρήγορη κίνηση των ματιών, γνωστό ως στάδιο REM του ύπνου, που θεωρείται σημαντικό και για την μνήμη. Καθώς τα αποτελέσματα του αλκοόλ εξασθενούν, το σώμα σας ωστόσο ξοδεύει λιγότερο χρόνο στα βαθύτερα στάδια του ύπνου, κάτι που σας κάνει να νιώθετε αδύναμοι την επόμενη μέρα.

Ο εγκέφαλός είναι αρκετά επηρεασμένος όταν έχετε πιει πολύ την προηγούμενη μέρα. Το τμήμα του εγκεφάλου που είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνο για τη καταπολέμηση των ανησυχητικών σκέψεων, αυτό του προμετωπιαίου φλοιού, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο όταν δεν κοιμόμαστε σωστά. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αυξημένο άγχος, χωρίς εμφανή λόγο.

Επιπλέον, ο προβληματικός ύπνος που προκλήθηκε από την κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να διαρκέσει για εβδομάδες. Να σημειωθεί ότι για τους χρόνιους και μεγάλους πότες, η αποχή από το αλκοόλ μπορεί να έχει αντίστοιχα αποτελέσματα και να προκαλέσει άγχος, καθώς διαταράσσει το σύστημα χημικών μηνυμάτων του εγκεφάλου που βοηθά στη διατήρηση της ηρεμίας.

Σύμφωνα με έρευνες ένας εγκέφαλος επανειλημμένα πλημμυρισμένος με αλκοόλ, παράγει λιγότερους υποδοχείς ενός νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται γ-αμινοβουτυρικό οξύ ή αλλιώς GABA, ο οποίος επιβραδύνει τη νευρική δραστηριότητα. Πολύ αφότου το σώμα σας έχει επεξεργαστεί το αλκοόλ, το νευρικό σας σύστημα εξακολουθεί να λειτουργεί με λιγότερους υποδοχείς GABA και χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα για να επανέλθει στο φυσιολογικό. Ένας εγκέφαλος που είναι ανεπαρκής σε υποδοχείς GABA λειτουργεί ουσιαστικά σε υπερβολική ταχύτητα, καθιστώντας σας περισσότερο επιρρεπείς σε ανησυχητικές σκέψεις.

Τελικά το ποτό σε βοηθάει να χαλαρώσεις ή σε αγχώνει πιο πολύ;
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top