Υγεία/Διατροφή

Τι ακριβώς συμπεριλαμβάνει η vegan διατροφή;

Η vegan διατροφή πρόκειται για μια αυστηρή χορτοφαγική διατροφή. Οι vegetarians όπως γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος αποφεύγουν κάθε τροφή ζωικής προέλευσης (ψαριά, κρέας, αυγά, γάλα, τυρί κλπ). Στη πραγματικότητα όμως οι κανονικοί vegans δεν αποφεύγουν μονό τα ζωικά παράγωγα στη τροφή, αλλά και κάθε άλλο προϊόν που μπορεί να έχει παραχθεί από ζώο, δείχνοντας δηλαδή αντίθετοι στη ζωική εκμετάλλευση όπως υποστηρίζουν.

Πρόκειται επομένως για μια ολόκληρη φιλοσοφία και όχι μονό για μια δίαιτα. Εμείς ωστόσο θα εστιάσουμε στο κομμάτι της διατροφής και στα υπέρ που μπορεί να έχει. Πολλοί ακούγοντας αυτή τη διατροφή πιστεύουν πως οι vegans αντιμετωπίζουν προβλήματα και έχουν ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά.

Η αλήθεια είναι ότι αυτό ίσως πρόκειται για τα κυριότερο σημείο προσοχής, καθώς μέσω της συγκεκριμένης διατροφής ενδέχεται να παρουσιαστούν ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, βιταμίνες (B12), αλλά και στο σίδηρο. Ωστόσο τα συστατικά αυτά βρίσκονται και στη vegan διατροφή, ενώ επίσης σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται και συμπληρώματα διατροφής. Έτσι, και με την καθοδήγηση του ειδικού ελέγχουν την οποιαδήποτε έλλειψη.

Η συγκεκριμένη διατροφή έχει και λιγότερες θερμίδες, γεγονός που ευνοεί την απώλεια και τον έλεγχο του βάρους. Αυτό συμβαίνει, γιατί όπως αναφέραμε υπάρχει αποχή από ζωικά παράγωγα, επομένως αποχή και των λιπαρών. Τα λιπαρά που αποδίδουν πολλές θερμίδες σε μια διατροφή, απουσιάζουν απ΄τη διατροφή των vegans, γλυτώνοντας τους έτσι από αυτές τις θερμίδες.

Κάτι ακόμη που μπορούμε να προσθέσουμε ως υπέρ αυτής της διατροφής, είναι πως ένας vegan έχει λιγότερες πιθανότητες να γίνει παχύσαρκος, ενώ επίσης μειώνεται ο κίνδυνος για εμφάνιση ορισμένων άλλων σοβαρών παθήσεων και ασθενειών, όπως είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Πιστεύω πως είναι επιλογή του καθενός για το τι διατροφή θα επιλέξει και για το αν θα γίνει ένας αυστηρός vegan, καθώς όπως προανέφερα πρόκειται για μια ολόκληρη ιδεολογία που δεν μένει μονό στην αποχή των τροφίμων ζωικής προέλευσης.

Τι ακριβώς συμπεριλαμβάνει η vegan διατροφή;
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top