Σούξου -Μούξου

Τι θα θέλαμε να ξέρουμε πριν κάνουμε την πρώτη μας σχέση;

Μακάρι να υπήρχε ένα βιβλίο με συμβουλές για τους πρωτάρηδες στο «άθλημα» της σχέσης, με αυτά που πρέπει και αυτά που δεν πρέπει να κάνουμε, αυτά που πρέπει να γνωρίζουμε για να μην φάμε εν ολίγοις τα μούτρα μας. Από την άλλη βέβαια, η πρώτη σχέση είναι κάτι που ανακαλύπτει και βιώνει ο καθένας με διαφορετικό τρόπο και γι’ αυτό δεν θα μπορούσε να υπάρχει ένας χρυσός κανόνας για όλες τις περιπτώσεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσο και να έχουμε προετοιμαστεί για την πολυπόθητη αυτή πρώτη σχέση, «καταβροχθίζοντας» κανόνες και συμβουλές, όταν έρθει εκείνη η στιγμή, λες και γίνεται restart στο μυαλό και ξεχνάμε μέχρι και το όνομά μας! Αυτοσχεδιάζουμε  και αφήνουμε να μας συνεπάρει η μαγεία της πρώτης σχέσης.

Αφού περάσουν όμως τα πρώτα μέλια, αρχίζουν οι τσακωμοί και τα «τι έχεις και δεν μου μιλάς;» ώσπου φτάνουμε στην πίκρα του χωρισμού και εκεί συνειδητοποιούμε ότι τελικά δεν είναι όλα τόσο ρόδινα και παραμυθένια. Σκάει ξαφνικά το ροζ συννεφάκι που βρισκόμασταν και χάνουμε τη γη κάτω από τα πόδια μας! Βέβαια, καλό είναι να φάμε και τα μούτρα μας γιατί άμα δεν πάθουμε, δεν θα μάθουμε και θα την πατήσουμε ξανά στο μέλλον. Κάποια πράγματα ωστόσο, θα θέλαμε να τα γνωρίζουμε πριν πούμε το μεγάλο «Yes, I do» στην πρώτη σχέση.

#1 Nothing lasts forever

Ας το παραδεχτούμε! Όλοι μας (ιδίως τα κορίτσια!) ξεκινάμε την πρώτη μας σχέση με το σκεπτικό ότι αυτή θα κρατήσει για πάντα. Ίσως γιατί είναι η πρώτη φορά που νιώθουμε αυτές τις πεταλούδες και πιστεύουμε ότι δεν θα ξαναέρθει αυτό το τόσο έντονο συναίσθημα. Αυτό συμβαίνει ίσως γιατί δεν έχουμε μέτρο σύγκρισης και πιστεύουμε ότι αφού ταιριάξαμε τόσο πολύ με το συγκεκριμένο άτομο, είναι σίγουρα το άλλο μας μισό. Μπορεί όμως, απλώς να μην έχουμε την ωριμότητα να αντιμετωπίσουμε ρεαλιστικά τη σχέση μας και πιστεύουμε ότι ζούμε σε ταινία!

#2 Μεγάλα λόγια μη μου λες

Το ποτέ και το πάντα δίνουν και παίρνουν στην πρώτη σχέση. Ψωμοτύρι το έχουμε κάνει! Χωρίς όμως να συνειδητοποιούμε τη βαρύτητα αυτών των λέξεων και το ανέφικτο που σχεδόν πάντα αυτές κρύβουν. Back to reality λοιπόν. Το «ποτέ δεν θα χωρίσουμε» και το «πάντα θα είμαστε μαζί» ακούγονται τόσο ωραία, όταν βρισκόμαστε στην πρώτη μας σχέση και τις περισσότερες φορές πιστεύουμε ότι έτσι θα είναι. Είναι τόσο έντονα τα συναισθήματα και η τρέλα που κουβαλάμε που χωρίς καν να το πολυσκεφτούμε ανταλλάσσουμε «όρκους» και λόγια παντοτινής αγάπης.

#3 Love me all the time

Κάτι που επίσης συνειδητοποιούμε εκ των υστέρων είναι ότι το νόημα της σχέσης. Καταλαβαίνουμε ότι δεν χρειάζεται το πρόσωπο που έχουμε δίπλα μας να επιβεβαιώνει συνέχεια ότι μας νοιάζεται και μας αγαπάει. Μαθαίνουμε ότι με ένα «καλά είμαι, δεν έχω τίποτα» δεν μπορούμε να στρέφουμε συνέχεια την προσοχή του πάνω μας. Δεν είμαστε μόνοι μας σε μια σχέση, αλλά είμαστε δύο άτομα με διαφορετική προσωπικότητα, προτερήματα και ελαττώματα. Έτσι, ο εγωισμός θα πρέπει να έρχεται σε δεύτερη μοίρα, γιατί διαφορετικά όλη αυτή η συμπεριφορά κουράζει και ο μύθος της παντοτινής πρώτης αγάπης καταρρέει στο λεπτό.

Τι θα θέλαμε να ξέρουμε πριν κάνουμε την πρώτη μας σχέση;
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top