Κοινωνικά

Το νέο εργαλείο της Apple που υπόσχεται να σταματήσει τον εθισμό στο κινητό σου

Μία νέα καινοτομία που προσπαθεί να αντιμετωπίσει την εξάρτηση των χρηστών από τα κινητά τους τηλέφωνα έχει κάνει την εμφάνισή της στο προσκήνιο της αγοράς.

O CEO της Apple Tim Cook χρησιμοποίησε το Screen Time και συνειδητοποίησε ότι χρησιμοποιούσε το κινητό του πολύ περισσότερη ώρα απ’ όσο νόμιζε και ότι το σήκωνε συνεχώς. Το Screen Time είναι ένα νέο εργαλείο, που συστήνεται στο ευρύ κοινό μέσω του iPhone X. Η οθόνη του καταγράφει με απόλυτη λεπτομέρεια τον χρόνο που αφιερώνει ο χρήστης σε κάθε εφαρμογή.

Σκοπός της Apple είναι να επικρατήσει «ψηφιακή υγεία» και να παραχωρήσει ένα εργαλείο, μέρος του λειτουργικού συστήματος της iOS 12. Σε συνέντευξή του στο CNN, ο Tim Cook, δήλωσε απογοητευμένος από την υπερβολική χρήση του τηλεφώνου που έκανε και από το γεγονός ότι οι άνθρωποι αρχίζουν να σκέφτονται και να λειτουργούν σαν μηχανές.

Εκτός από αυτό όμως, υπάρχουν και άλλα εργαλεία που στοχεύουν στην καταπολέμηση του προβλήματος. Το χαρακτηριστικό Do Not Disturb του ΙΟs πρόκειται να παραχωρεί την επιπρόσθετη επιλογή στους χρήστες να κρύβουν τις ειδοποιήσεις τους όταν πηγαίνουν για ύπνο. Σε ένα ανάλογο πλάνο κινείται και η Google η οποία έχει διάφορες λειτουργίες για χρήστες Android, που τους επιτρέπουν να κάνουν «διαλείμματα» από την πολύωρη χρήση του τηλεφώνου.

Σε αυτό το έτος δυο εφευρέτες της Apple θεώρησαν ότι πρέπει να περιορίσουν την υπερβολική χρήση των κινητών ανάμεσα σε νέους χρήστες. Επίσης, ένας δάσκαλος της δευτέρας τάξης ανέθεσε μια εργασία στους μαθητές του να γράψουν ποια συσκευή θα εύχονταν να μην είχε εφευρεθεί. Τέσσερις από τους μαθητές του έγραψαν σχετικά με τα τηλέφωνα. Μάλιστα, η σκέψη ενός από τους μαθητές δημοσιεύθηκε σε Facebook και Twitter παρακινώντας έτσι αρκετούς να ξανασκεφτούν αν δίνουν την απαραίτητη προσοχή στα παιδιά τους. Το hashtag που χρησιμοποιήθηκε #listentoyourkids κρύβει μία ιδιαίτερη δυναμική. Για την εξάλειψη αντίστοιχων συνηθειών που γίνονται παγκοσμίως, προωθήθηκε μια εφεύρεση, το Light Phone, μέσω της οποίας οι χρήστες των smartphones θα λαμβάνουν εκεί τις κλήσεις τους. Μια τέτοια συσκευή θα θύμιζε κινητά με απλές λειτουργίες, τις βασικές θα λέγαμε. Η Samsung παρακινήθηκε επίσης, να βγάλει στην αγορά κινητό χωρίς πρόσβαση στο ίντερνετ.

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι φαίνεται υποκειμενική η ανάπτυξη της τεχνολογίας σε κάποιους τομείς, καθώς οι χρήστες απολαμβάνοντας περισσότερες συσκευές, εφαρμογές και λειτουργίες αντιμετωπίζουν περαιτέρω προβλήματα, όπως χειρότερο ύπνο (disrupted sleep) και αδυναμία στο να συγκεντρωθούν σε ουσιαστικά προβλήματα, αλλά και στην οδήγηση. Πολλά από τα θέματα αυτά δεν επηρεάζουν μόνο τους δράστες, αλλά και αντίστοιχους σε έναν πιο πλατύ κοινωνικό περίγυρο. Ίσως μία ιδανική ερώτηση θα ήταν «σε ποιους τομείς θα ήταν ωφέλιμες οι καινοτομίες της τεχνολογίας;».

Υπάρχει ένας φαύλος κύκλος που μας κάνει να αναθεωρούμε τις επιλογές μας σε συνάρτηση με την υγεία μας. Ένας φαύλος κύκλος που άρχισε με την ανάδειξη συσκευών με τις απαραίτητες λειτουργίες και εν συνεχεία, με την προώθηση πολυεργαλείων που μας απομακρύνουν από κάθε ίχνος της πραγματικότητας απορροφώντας χρόνο. Ναι, πλέον ενημερωνόμαστε πιο εύκολα για γεγονότα που συμβαίνουν σε διάφορα μέρη της γης όμως, ο χρόνος που καλύπτουμε για να ενισχύσουμε τους προσωπικούς μας λογαριασμούς σε επίπεδο οπτικού κατά βάσει υλικού μας βγάζει εκτός πραγματικότητας.

Μία προσωπική άποψη για την καινοτομία αυτή της Apple: δεν ξέρω κατά πόσο θα καταφέρει ο κάθε χρήστης να αποτραβηχτεί από μία τέτοια συνήθεια, είτε βλέπει είτε δεν βλέπει τον χρόνο που αφιερώνει στα social media. Το μόνο που θα καταφέρει είναι να απογοητεύεται από την διαρκή και εκτενή χρήση που κάνει, προσπαθώντας να εναρμονιστεί με τις διάφορες «κοινωνικές» και επαγγελματικές υποχρεώσεις.

Το νέο εργαλείο της Apple που υπόσχεται να σταματήσει τον εθισμό στο κινητό σου
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top