Daily Yang

Travel tips από ένα άτομο που αγαπάει τα ταξίδια ✈

Τα ταξίδια μπορεί να είναι από τα σημαντικότερα πράγματα που θα κάνεις στη ζωή σου, από τις πιο όμορφες αναμνήσεις που θα φτιάξεις κι από τις πιο μορφωτικές εμπειρίες που θα ζήσεις. Κι ενώ πάντα θα υπάρχουν αλλαγές σχεδίων κι αναποδιές, καλό θα ήταν πριν ξεκινήσεις ένα ταξίδι να είσαι ενημερωμένος για όλα και να μπορείς να σχεδιάσεις τα πάντα με όσο το δυνατόν εξυπνότερο τρόπο. Παρακάτω ακολουθεί ένας αναλυτικός ταξιδιωτικός οδηγός βασισμένος στις δικές μου πρόσφατες εμπειρίες.

1/ Μην αφήνεις τίποτα για την τελευταία στιγμή
Στο λέει άτομο το οποίο έγραψε και ταυτίστηκε με αυτό. Τα ταξίδια δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να αφήσεις την αναβλητικότητά σου να σε κυριεύσει. Σκέψου ότι είναι ευκαιρίες τις οποίες ίσως να έχεις τη δυνατότητα να ζήσεις μόνο μια φορά. Δε θα ήθελες να μπορείς να ελέγξεις όσο περισσότερο μπορείς την κατάσταση ώστε να έχεις μια όσο το δυνατόν καλύτερη εμπειρία;

2/ Βίζες, αυτός ο μπελάς
Οι βίζες δεν είναι αστείο πράγμα (προφανώς, ποιος θα γελούσε με μια βίζα;). Χρειάζεται αρκετό ψάξιμο κι ενημέρωση πριν από κάποιο ταξίδι για να μάθεις πού, πότε, πώς και τι είδος βίζας χρειάζεσαι πριν προμηθευτείς τα εισιτήρια. Και λέω πριν τα προμηθευτείς, διότι μια βίζα μπορεί να θέλει αρκετές βδομάδες και χρήματα για να εκδοθεί οπότε ίσως να μη μπορείς να αγοράσεις εισιτήρια της τελευταίας στιγμής. Ιδιαίτερη προσοχή σε περίπτωση που κάνεις transit σε ένα αεροδρόμιο: σε πολλές χώρες (ανάλογα πάντα με το διαβατήριο που κατέχεις) μπορεί να χρειαστείς βίζα ακόμη κι αν παραμείνεις εντός του αεροδρομίου για μια ώρα. Μη ρισκάρεις να ενημερωθείς για όλα αυτά μόνο από το διαδίκτυο γιατί κυκλοφορεί πολλή παραφιλολογία. Μέχρι να αναχωρήσεις για τον προορισμό σου, οι υπάλληλοι στις πρεσβείες και τα προξενεία θα έχουν γίνει κολλητοί σου.

3/ Διπλό-τσέκαρε τα εισιτήριο
Μικρή ιστορία της γραφούσας: Ήθελα ρημαδο-εισιτήρια για 26 Φλεβάρη. Τα έκλεισα για 26 Μάρτη. Το έμαθα ένα τσικ πριν αναχωρήσω. Κλάματα και οιμωγές τραγικής ηρωίδας μέσα στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Είμαι σίγουρη ότι δε θες να το πάθεις. Γι’ αυτό τσέκαρε και ξανατσέκαρε (και ξανατσέκαρε μη σου πω) όλα τα στοιχεία του εισιτηρίου σου ΠΡΙΝ το αγοράσεις. Επίσης, έχε κατά νου ότι άπαξ κι ακυρώσεις εισιτήριο, τα χρήματα που θα σου επιστραφούν είναι συνήθως πενταροδεκάρες.

4/ Κάνε ένα πλάνο
Πριν επισκεφτείς ένα μέρος φρόντισε να ενημερωθείς για ό,τι θα μπορούσε να σε ενδιαφέρει, ειδικά αν πρόκειται για ταξίδι αναψυχής. Συνήθως στα ταξίδια ο χρόνος μας είναι περιορισμένος, οπότε καλό θα ήταν να έχεις φτιάξει ένα καλό πλάνο πριν αναχωρήσεις με όλα τα μέρη τα οποία θα ήθελες να δεις. Θα σου πρότεινα να το έχεις σε γραπτή μορφή, τύπου λίστα, ώστε να είσαι σίγουρος ότι δε θα ξεχάσεις να επισκεφτείς κάτι, το οποίο μάλιστα ίσως να μην ξανάχεις την ευκαιρία να δεις.

 

5/ Πακετάρισμα vol.
Εγώ –εθισμένη με τις λίστες- φτιάχνω μια ακόμα και για τα πράγματα που θέλω να πακετάρω μαζί μου στη βαλίτσα. Δεν είναι απαραίτητο φυσικά να το κάνεις, αν δεν είσαι η Monica Geller των Αμπελοκήπων. Παρ’ όλα αυτα σιγουρέψου ότι έχεις όλα όσα χρειάζεσαι και μην αφήσεις τίποτα για τελευταία στιγμή (Ε). Ενημερώσου για τα ακριβή κιλά και τις διαστάσεις της αποσκευής, που επιτρέπει το εκάστοτε αεροδρόμιο/ αεροπορική εταιρία και μην τα ξεπεράσεις ούτε στο ελάχιστο. Οι υπάλληλοι στο αεροδρόμιο δεν τσιλάρουν με κάτι τέτοια, οπότε μην προκαλέσεις την τύχη σου. Έξυπνοι τρόποι να πακετάρεις φυσικά και υπάρχουν και μπορείς να τους βρεις με μια γρήγορη αναζήτηση στο internet. Ή ρωτώντας τη μάνα σου. Για κάποιο λόγο, ακόμη κι αν δεν έχουν ταξιδέψει, πάντα ξέρουν πώς να φτιάχνουν μια βαλίτσα.

6/ Πακετάρισμα vol.2
Θεώρησα ότι χρειαζόταν μια έξτρα παράγραφο για αυτήν εδώ τη συμβουλή. Όπως μπορεί να γνωρίζεις, τα αεροδρόμια έχουν συγκεκριμένους και πολύ αυστηρούς κανόνες σχετικά με προϊόντα σε μπουκαλάκια τα οποία μεταφέρεις στη μικρή αποσκευή (αυτήν που επιτρέπεται να κρατήσεις μαζί σου στο αεροπλάνο). Μπουκάλια άνω των 100 ml δεν επιτρέπονται και θα στα πετάξουν όσο κι αν φωνάζεις «ΜΗ! ΟΧΙ ΤΗΝ ΚΟΛΩΝΙΑ! ΗΤΑΝ ΔΩΡΟ!» Πρόσεξε! Μπορεί το προϊόν να ζυγίζει λιγότερο από 100 ml,αλλά αν βρίσκεται σε μπουκάλι χωρητικότητας 100 ml και πάλι θα στο πετάξουν. Αν δε θες να αποχωριστείς κάτι, τότε θα μπορούσες να το βάλεις στη μεγάλη αποσκευή, η οποία δε θα πετάξει μαζί.

7/ Ήθη κι έθιμα
Πριν ταξιδέψεις κάπου θα πρέπει να ενημερωθείς για τα ήθη, τα έθιμα, τις πρακτικές και τους νόμους της εκάστοτε χώρας. Και φυσικά θα πρέπει να τα σεβαστείς όσο το δυνατόν περισσότερο κατά την παραμονή σου εκεί. Εκτός αυτού, το να μελετήσεις τις παραδόσεις ενός τόπου, δεν κάνει μόνο το ταξίδι σου ευκολότερο αλλά μπορεί να σε διδάξει τόσα πολλά για τον τόπο που επισκέπτεσαι τα οποία δε θα σου μάθει κανένας ταξιδιωτικός οδηγός.

8/ Δε μιλάνε παντού αγγλικά
Να είσαι αρκετά προετοιμασμένος γι’ αυτό. Ακόμα κι εντός Ευρώπης υπάρχει η πιθανότητα να δυσκολευτείς να επικοινωνήσεις μόνο στα αγγλικά. Η καλύτερη λύση θα ήταν να γνωρίζεις μερικές βασικές λέξεις, αν δεν έχεις τη δυνατότητα να σε βοηθήσει κάποιος ντόπιος γνωστός σου. Επίσης, όταν θες να χρησιμοποιήσεις ταξί, ακόμη κι αν νομίζεις ότι ξέρεις πώς προφέρεται η διεύθυνση, καλό θα ήταν να την έχεις σε γραπτή μορφή στη γλώσσα της χώρας που βρίσκεσαι. Τέλος, υπάρχουν πολλά apps με αυτόματη μετάφραση (κι όχι επιπέδου google translate) τα οποία θα σου φανούν πολύ εξυπηρετικά.

9/ Τουριστικές περιοχές
Φυσικά και θα τις επισκεφτείς. Τι τουρίστας είσαι άλλωστε; Το θέμα είναι να μην πέσεις στην παγίδα. Πολλά τουριστικά αξιοθέατα είναι απλώς παγίδες τουριστών (tourist traps). Επίσης, πολύ σημαντικό: μη φας από τουριστικές περιοχές. Το φαγητό είναι εσκεμμένα πανάκριβο και συνήθως κακής ποιότητας.

10/ Internet
Υπάρχουν χώρες στις οποίες συγκεκριμένα site είναι απαγορευμένα ή μπλοκαρισμένα (πχ: τα social media, το google, κλπ). Με μια αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορείς να μάθεις ποιες χώρες είναι αυτές. Φυσικά κι σε αυτό το θέμα υπάρχει παραθυράκι, αφού μπορείς να κατεβάσεις ένα πρόγραμμα VPN το οποίο αλλάζει την τοποθεσία της συσκευής σου και ξεμπλοκάρει τα απαγορευμένα site. Επειδή ωστόσο αρκετές φορές μπορεί τα συγκεκριμένα προγράμματα να εμφανίσουν προβλήματα, καλό θα ήταν να ενημερώσεις φίλους, συγγενείς καθώς και τα άτομα της δουλειάς σου γι’ αυτή τη λεπτομέρεια του ταξιδιού σου.

11/ Hotel vs Motel vs Hostel
Μάθε τις διαφορές πριν να κλείσεις δωμάτιο. Μικρή ιστορία από τη γραφούσα no.2: Πριν μια βδομάδα έκλεισα δωμάτιο σε hostel γιατί ήξερα ότι ήταν πιο φτηνό από το ξενοδοχείο και φαντάστηκα ότι ήταν απλά χαμηλότερης ποιότητας hotel. Ε λοιπόν όχι. Μαθαίνω –ενώ ταξιδεύω- ότι hostel σημαίνει 12 άτομα στο ίδιο δωμάτιο, λες και παίζουμε στο Big Brother!

Εύχομαι να πάνε όλα καλά. Τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα όσο περισσότερο ταξιδεύεις. Μπορεί οι διαδικασίες να είναι λίγο κουραστικές και η γραφειοκρατία να σε κάνει να καταριέσαι την ύπαρξη συνόρων, αλλά πίστεψε με, αξίζει. Όπως είχε πει κι ο Andre Suares «Όπως κάθε τι που αξίζει στη ζωή, ένα ωραίο ταξίδι είναι έργο τέχνης, είναι δημιουργία».

Travel tips από ένα άτομο που αγαπάει τα ταξίδια ✈
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top