Κοινωνικά

Το (ξεπερασμένο) taboo της αντισύλληψης

Illustration by Katherine Killeffer

Η ανθρώπινη παρουσία, δημιουργία και ζωή έχει σημαδέψει τον τόπο κατοικίας της ποικιλοτρόπως. Με κάθε είδους ανακαλύψεις, εφευρέσεις, καταργήσεις ή επιβολές, αδικίες και ανισότητες σε αντιδιαστολή με την κατάκτηση δικαιωμάτων. Στην πορεία του χρόνου, όπως την αντιλαμβανόμαστε, ξεπεράστηκαν πολλά νοσηρά φαινόμενα. Και αυτό χάρη στην πολυσχιδή δραστηριότητα της ανθρωπότητας, η οποία διαδραμάτισε καίριο ρόλο, ώστε η νοσηρότητα που ξεδιπλώνεται μέσω προκαταλήψεων, δεισιδαιμονιών, και γενικότερα φαινομένων που έχουν αρνητικό αντίκτυπο πάνω στην ευρυθμία και την κοινωνική ευημερία, να εξαλειφθούν. Με άμεση συνέπεια την δημιουργία άλλων που ξεχώρισαν για την λαμπρότητα τους.

Δυστυχώς όμως η ανθρώπινη φύση δεν έχει καταφέρει να απαλλαχτεί πλήρως από αυτά που την βαραίνουν και την κρατάνε δέσμια στο σκοτάδι. Μέχρι σήμερα επικρατούν ακόμη προκαταλήψεις, στερεότυπα ή αλλιώς taboo αναφορικά με πολλά θέματα. Ένα από αυτά είναι και το θέμα της αντισύλληψης. Στην κοινωνία μας υπάρχουν ακόμη μερικά άλυτα taboo σχετικά με τα προφυλακτικά, τα χάπια αντισύλληψης, και γενικότερα με το φαινόμενο του birth control.

Σε θέματα υγείας ωστόσο δεν χωράνε προκαταλήψεις. Τα προφυλακτικά μέχρι στιγμής αποτελούν το μοναδικό μέσο, μέσω του οποίου δεν μπορούν να μεταδοθούν σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Πρέπει, λοιπόν, να θεωρείται απαραίτητο στις ερωτικές συνευρέσεις. Από αυτή τη θεώρηση προκύπτει και το taboo του «γιατί να κουβαλάνε μαζί τους προφυλακτικά οι γυναίκες;». Κάθε γυναίκα είναι υπεύθυνη για την υγεία και το σώμα της, όπως και για την υγεία του συντρόφου της. Η αδιαφορία και ο εφησυχασμός  μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορούν να επιφέρουν.

Αυτό ισχύει και στην περίπτωση των αντισυλληπτικών χαπιών, τα οποία μπορεί να δίνονται υπό τις διαταγές γιατρού για την αντιμετώπιση ορισμένων προβλημάτων, η χρήση τους άλλωστε δεν περιορίζεται μόνο στην αποφυγή εγκυμοσύνης. Όμως για κάποιο λόγο, καμία γυναίκα δεν θέλει να μαθευτεί η χρήση τους από την ίδια. Ίσως δεν υπάρχει η κατάλληλη ενημέρωση. Ίσως δεν έχει γίνει ακόμα αποδεκτό κοινωνικά ότι η δοσοληψία τους δεν είναι μόνο για την αποφυγή μιας εγκυμοσύνης. Δεν είναι κακό, αλλά δικαίωμα και επιλογή του καθενός.

Η υγεία είναι συναφής έννοια με την σεξουαλική επαφή και πολλές φορές αυτό λησμονείται ή λαμβάνεται υπόψη αψήφιστα. Η ενημέρωση είναι ο καλύτερος τρόπος για να την εξάλειψη των εναπομεινάντων taboo και την πρόληψη της υγείας όλων μας. 

Το (ξεπερασμένο) taboo της αντισύλληψης
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top