Σούξου -Μούξου

7 συνήθειες που βλάπτουν τη σχέση σας

Ας το παραδεχθούμε, οι σχέσεις είναι πολύ δύσκολες. Ξεκινούν όμορφα και αισιόδοξα, όμως στη συνέχεια είναι πολλά τα προβλήματα. Πολλοί ίσως σταθούν στα πιο συνηθισμένα που προκύπτουν και συχνά καταστρέφουν τις σχέσεις, όπως κάποια εξωσυζυγική σχέση, το κακό σεξ, περίεργοι συγγενείς ή ενδοοικογενειακή βία.

Πέρα από τα συνηθισμένα, υπάρχουν συνήθειες και τάσεις που υποβόσκουν στις σχέσεις και μπορεί να γίνουν πολύ βλαβερές αν συνεχίσουν να υπάρχουν στις ζωές μας και δεν διορθωθούν.

Ας εξετάσουμε μερικές από αυτές:

Έχετε «χαλαρώσει» με την προσωπική σας υγιεινή

Αν δεν κάνεις ντους μία φορά επειδή δεν προλαβαίνεις ή αργήσεις να κόψεις τα νύχια σου μία δύο μέρες, δεν θα σε κατηγορήσει κανείς, συμβαίνει. Όμως, αν μια τέτοια κατάσταση επιμένει και η υγιεινή είναι παρατημένη, κάτι σημαίνει και για τη σχέση σου. Ότι δεν σε νοιάζει, ότι ενδεχομένως  υπάρχει κάποιο θέμα ψυχικής υγείας. Έστω μία κάποια αδιαφορία για τη σχέση σου ή κόπωση από την καθημερινότητα.

Αν όντως είναι έτσι, προσπαθήστε να πιέσετε τον εαυτό σας να επιστρέψει στις παλιές του συνήθειες, κάτι που σίγουρα θα φτιάξει τη δική σας διάθεση, αλλά και αυτή του συντρόφου σας.

Δίνετε υποσχέσεις που δεν μπορείς να τηρήσετε

Η εμπιστοσύνη είναι πολύ βασικό χαρακτηριστικό και απαιτούμενο στοιχείο κάθε σχέσης. Δεν έρχεται μαγικά όμως, ούτε δημιουργείται αυτόματα. Χτίζεται με τον καιρό, όχι με μεγάλη προσπάθεια, αλλά με μικρές πράξεις που δείχνουν στον σύντροφο ότι είστε άξιοι εμπιστοσύνης. Από μία βόλτα μέχρι μία αγορά στο σούπερ μάρκετ ή μία δουλειά στο σπίτι, όταν υποσχεθείς κάτι, οφείλεις να το κάνεις. Όταν δίνετε υποσχέσεις στον σύντροφό σας αλλά δεν τις τηρείτε, αυτό μπορεί να διαβρώσει την εμπιστοσύνη στη σχέση.

Δεν διατηρείτε μια ζωή έξω από τη σχέση

Είναι λογικό και συμβαίνει συχνά, με το που κάνουμε σχέση με κάποιον που είμαστε ερωτευμένοι να ζούμε μονάχα γι’ αυτόν, να περνάμε πολλές ώρες μαζί του και να μην τον αποχωριζόμαστε. Ακόμα και αυτό, όμως, πρέπει να έχει μέτρο.

Ο χρόνος που περνάμε με τον σύντροφό μας είναι υπέροχος, όμως δεν πρέπει να αγνοούμε και την ανάγκη για προσωπικό χώρο και χρόνο. Είτε κάνουμε κηπουρική, χαλαρώνουμε στον υπολογιστή, ψαρεύουμε, ή απλά κοιμόμαστε, είναι καλό να μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας όταν θέλουμε. Καθαρίζει το μυαλό μας και είναι υγιές.

Δεν λέτε ευχαριστώ για τα μικρά πράγματα

Ένα ποτήρι νερό, ένα ξαφνικό δωράκι, μία ξαφνική έκφραση αγάπης… Όλες αυτές οι μικρές πράξεις είναι αρκετές για να σας φτιάξουν τη μέρα. Όχι μόνο τη μέρα, όπως προκύπτει, αλλά και ολόκληρη τη σχέση, αρκεί να μην τις αγνοείτε. Οφείλουμε να εκτιμάμε αυτά τα μικρά που δείχνουν το ενδιαφέρον και την αγάπη του συντρόφου μας και να μην αγνοούμε τις εκφράσεις του.

Ό,τι κι αν κάνει ο σύντροφός σας για να κάνει τη ζωή σας πιο εύκολη και όμορφη, είναι άξιο αναγνώρισης.

Αγνοείτε τα ενδιαφέροντα του συντρόφου σας

Προφανώς και δεν είναι δυνατόν να έχουμε τα ίδια χόμπι με τον σύντροφό μας. Πολλές φορές, απλά δεν ταιριάζουμε σε αυτά. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι μπορούμε και να τα απαξιώνουμε.

Παραδείγματος χάριν, αν ο σύντροφός σας αρέσκεται στον χορό, ακόμα κι αν δεν έχετε προτίμηση για αυτό το είδος που κάνει, μπορείτε να τον συνοδεύσετε και να δοκιμάσετε μία δύο φορές. Να είστε σίγουροι ότι θα το εκτιμήσει.

Επικρίνετε τον σύντροφό σου αντί να τον στηρίζετε

Το μόνο που μπορεί να καταφέρει μία επιθετική κριτική είναι να πλήξει την αυτοεκτίμηση του συντρόφου μας. Αυτό, βεβαίως, θα έχει μόνο αρνητικά αποτελέσματα στην ψυχολογία του και συνεπώς στη σχέση μας.

Ας προσπαθήσουμε, αντί να κάνουμε επιθετικά και επικριτικά σχόλια, να εκφράζουμε τη γνώμη μας με τη μορφή συζήτησης και πάνω απ’ όλα, δείχνοντας τη στήριξή μας.

Κοιτάτε τα μηνύματα του συντρόφου σας χωρίς να ρωτήσετε

Μακριά τα χέρια από το κινητό! Εφόσον έχετε την παρόρμηση να πάρετε το κινητό του συντρόφου σας στα κρυφά (ή και φανερά μερικές φορές), πρόκειται για ένα κλασικό σημάδι έλλειψης εμπιστοσύνης. Συνεπώς, αν σκοπεύετε να επιβεβαιώσετε ότι μπορείτε να τον εμπιστεύεστε, είναι ήδη πολύ αργά… Η εμπιστοσύνη έχει χαθεί, τόσο από εσάς όσο και από τον ίδιο.

Σε αυτή την περίπτωση, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συζητήσετε και να λύσετε όποια θέματα εμπιστοσύνης υπάρχουν μεταξύ σας.

7 συνήθειες που βλάπτουν τη σχέση σας
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top